U organizaciji Zrinske garde Čakovec i Međimurske županije održana je u Čakovcu 15. prosinca 2016. završna svečanost proslave 450. obljetnice junačke pogibije Nikole IV. Zrinskog-Sigetske bitke.

U punoj dvorani Katoličkog doma u Čakovcu svečanosti je nazočila i pokroviteljica proslave predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Uz njezine savjetnike svečanosti su, među ostalima, nazočili i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića glavni inspektor Hrvatske vojske general bojnik Slaven Zdilar, međimurski župan Matija Posavec sa zamjenicima Draženom Vidovićem i Sandrom Herman, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanović, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ujedno i predsjednik državnog povjerenstva za proslavu 450. obljetnice Sigetske bitke akademik Zvonko Kusić, potpredsjednik Matice hrvatske prof.dr. Stipe Botica, generalna kozulica Republike Hrvatske u Pečuhu Vesna Haluga, predsjednik mađarskog državnog odbora za proslavu 450. godišnjice Sigetske bitke dr. Janos Hovari, podžupan Županije Baranya Robert Fazekas, gradonačelnik Sigeta dr. Vass Peter i dogradonačelnik Zoltan Varga, predsjednik Gradskog vijeća Čakovca Jurica Horvat, izaslanik mađarskog velepolanika u Republici Hrvatskoj. dr. Dinko Šokčević, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" general pukovnik Slavko Barić, zapovjednik Ratne škole "Ban Josip Jelačić" brigadir Krešimir Trstenjak, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, generalni vikar mons. Ivan Godina, gvardijan Franjevačkog samostana i župnik Župe sv. Nikole biskupa Čakovec fra Željko Železnjak, izaslanik velikog meštra Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" akademik Dragutin Feletar, pročelnik Zmajskog stola Čakovec Marijan Ramuščak, predsjednik Matice hrvatske Ogranak Čakovec prof. Ivan Pranjić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišču dr. Stanko Horvath, predsjednik Zavičajnog društva Međimurje Zagreb dr.sc. Danijel Režek, predsjednik Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske Mladen Obadić, te članovi i rukovodstvo Zrinske garde Čakovec na čelu sa predsjednikom Alojzijem Sobočancem, dipl.oec.

Uoči svečanosti hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je kod crkve na Franjevačkom trgu prijavak i izvršila pregled postroja Zrinske garde u pratnjji zapovjednika Ratimira Hrešča.

Na početku je prikazan kraći film s prikazom dijela zbivanja koja su tijekom godine organizirana u Međimurju, Zagrebu i Sigetu povodom proslave 450. obljetnice junačke pogibije Nikole IV. Zrinskog-Sigetske bitke.

Nazočnima se zatim obratio predsjednik Zrinske garde Čakovec koji je rekao:

"Sve vas od srca pozdravljam u osobno i u ime Zrinske garde Čakovec na završetku jubilejske 2016. godine u kojoj smo se spomenuli niz događaja važnih za povijest hravtskoga naroda i države.  

Naime, ova je 2016. godina od strane Hrvatskoga sabora proglašena Godinom Nikole Šubića Zrinskog u spomen 450. obljetnice junačkog proboja prvog vlasnika Međimurja, hrvatskog bana Nikole IV. Zrinskog iz utvrde Siget, odnosno Sigetske bitke, što se zbilo 7. rujna 1566. godine.

Osim toga, ove se godine navršila 345. obljetnica mučeničke smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, 25. obljetnica oslobođenja Međimurja od JNA, zatim 25. godišnjica herojske obrane i žrtava Vukovara i Škabrnje te 15. obljetnica osnutka i djelovanja Zrinske garde Čakovec.

Kroz čitavu godinu u suradnji sa drugim ustanovama i institucijama, te uz pomoć mnogih podupiratelja, organizirali smo različite programe, od promocije knjiga vezanih uz obljetnicu Sigetske bitke, proslave petog Spomendana Zrinskih i Frankopana, proslave Sigetske bitke u Šenkovcu, Čakovcu i Sigetu, postavljanja spomenika Nikoli Zrinskom Sigetskom do izložbe njegove kacige i sablje te dvodnevnog međunarodnog znanstvenog skupa o ovom događaju koji je obilježio budućnost ondašnjih europskih naroda i država, a posebno Hrvatske, Mađarske i Austrije, dio čega smo u prikazu vidjeli na početku svečanosti.

U sklopu svečanosti proslave Dana Grada Čakovca gradonačelnici Sigeta i Čakovca potpisali su povelju o prijateljstvu i suradnji, a Grad Siget dobio je svoje obilježje uz druge gradove prijatelje na Trgu Republike.

Na današnjoj završnoj svečanost 450. obljetnice Sigetske bitke posebno nas raduje što je s nama pokroviteljica svih svečanosti predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar-Kitarović.

Želim naglasiti kako naša nastojanja vezana uz spomenuta obilježavanja nemaju za cilj nekakvog dozivanja ili življenja u prošlosti. Naprotiv, želimo istaknuti pojedine osobe i zbivanja iz naše bogate prošlosti kako bi se bolje upoznali sa njima, predočili ih javnosti i iz njih izvukli određena iskustva i pouke za naš daljnji život i razvoj. Posebno se to odnosi na vrijednosti u zaštiti doma, obitelji, domovine, odnosno čovjekoljublja, domoljublja i Bogoljublja koje su živjeli naši Zrinski i to posvjedočili i svojim žrtvama, što su kasnije slijedili i naši branitelji.

Prođete li Hrvatskom na gotovo svim spomenicima poginulim braniteljima i nestalima u Domovinskom ratu ispisane su riječi NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO, što su riječi gesla i pozdrava Zrinske garde, a koje govore tako snažno i vrijedno same za sebe.

Čakovec kao Grad Zrinskih u kojoj je ova slavna plemićka obitelj stolovala 125 godina ima sve atribute da povijesnu i materijalnu baštinu Zrinskih pretvori u svojevrsni brend, koji može doprinjeti kulturno-povijesnom i turističkom potencijalu našega grada.

U tome želi doprinjeti Zrinska garda Čakovec osnovana prije petnaest godina s ciljem očuvanja i promocije povijesne, kulturne i vojničke ostavštine hrvatske plemićke obitelji Zrinski te promocije hrvatske povijesti i kulture.

Osim stotine nastupa povijesne postrojbe naša je udruga postavila više spomenika Zrinskima i Frankopanima, organizirala četiri međunarodna znanstvena skupa i izdala zbornike radova sa tih skupova, ostvarila suradnju sa gradovima Zrinskih, posebno sa Gradom Sigetom, a na poticaj Zrinske garde Hrvatski sabor je u listopadu 2011. proglasio 30. travnja spomendanom Zrinskih i Frankopana u Republici Hrvatskoj da bi se dan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana primjereno i dostojanstveno obilježavao kao simbol žrtve za slobodu i pravdu hrvatskoga naroda i hrvatske domovine. Mogli bi još puno toga nabrajati što smo učinili u proteklom razdoblju, ali vjerujem da ste sa većinom toga upoznati jer puno smo učinili u zajedništvu sa Maticom hrvatskom, Družbom "Braća Hrvatskoga Zmaja", Hrvatskom vojskom, Muzejom Međimurja, Katoličkom crkvom, Županijom, gradovima i općinama te mnogim drugim partnerima, i to uz pomoć podupiratelja i mnogobrojnih građana koji cijene naše djelovanje.

Na spomenutom znanstvenom skupu koji smo u rujnu održali povodom obljetnice Sigetske bitke, gdje je sudjelovalo 28 predavača iz 5 država, prihvaćen je zaključak da se u Čakovcu osnuje „Povijesni institut za proučavanje života i djela Zrinskih i Frankopana“, koji će kontinuirano proučavati, istraživati, objavljivati i promicati hrvatsku povijest, kulturna te književna i likovna djela nastalih inspiracijom iz života i djela Zrinskih i Frankopana. Za nas je to novi izazov i zadaća te vas molim da nam u tome budete partneri jer zajedno možemo učiniti više i kvalitetnije.

I dok večeras zaključujemo proslavu 450. obljetnice junačke smrti našega viteza Nikole IV. Zrinskog u Zrinskoj gardi započinjemo s pripremama za 350. obljetnicu mučeničke smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana čija su nam svjedočanstva zapisana u oproštajnim pismima veliki poticaj i putokaz kako se žive osnovne ljudske vrednote za pojedinca, obitelj, domovinu i vjeru. A i druga će prije nabrojena zbivanja kroz pet godina ponovno imati okrugle obljetnice, za što se moramo časno pripremiti.

U ime Zrinske garde Čakovec svima vam zahvaljujem na potpori i pomoći, želim vam da u preostalom vremenu adventa doživite svu radost iščekivanja najraspjevanijeg i najradosnijeg kršćanskog blagdana Božića.

Uz sretan Božić želim vam ujedno i blagoslovljenu novu 2017. godinu s pozivom da u zajedništvu gradimo budućnost prisjećajući se s ponosom te dužnim poštovanjem i svih onih ljudi i događaja koji su obilježili povijest našega plemenitog naroda i lijepe nam i jedine domovine Hrvatske. Hvala.".

Gardin predsjednik Alojzije Sobočanec, dipl.oec., zatim je uručio Plakete Zrinske garde Čakovec s likom sigetskog junaka, rad akademskog kipara Mihaela Štebiha, i to za doprinos i potporu u proslavi 450. obljetnice junačke pogibije Nikole IV. Zrinskog-Sigetske bitke. Plakete su dodijeljene predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, Hrvatskom saboru, Ministarstvu kulture, Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Međimurskoj županiji, Gradu Čakovcu, Gradu Sigetvaru, varaždinskom biskupu mons. Josipu Mrzljaku, akademiku Zvonku Kusiću, dr. Janosu Hovariju i HVU "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb.

Potom se okupljenima obratio međimurski župan Matija Posavec, koji je rekao:

" Na samom kraju 2016. godine, koja će sasvim sigurno ostati upamćena kao godina Nikole Šubića Zrinskog, zaista svi koji smo bili svjedoci i akteri svih ovih događanja, inicijativa i svečanosti, doista možemo biti ponosni. Hrvatski sabor jednoglasnom je odlukom proglasio ovu godinu, Godinom Nikole Šubića Zrinskog te dao svoju potporu u nizu svečanosti, kao što smo vidjeli u pripremljenom prigodom filmu Međimurske županije.  U godinu dana ugostili smo mnoge visoke uzvanike, organizirali susret naše predsjednice i predsjednika Republike Mađarske, a ovim ali i mnogim drugim uspješnim organizacijama u okviru jubileja, Međimurje, ali i cijela Hrvatska dobili su jedinstvenu priliku jače se pozicionirati na karti Europe.

Dobili smo ovu priliku predstavljajući se kao Županija Zrinskih, ističući pritom svoje slavno povijesno naslijeđe, u mislima uz vrijednosti naših Zrinskih – vjeru, žrtvu, ljubav i nadu za identitet i napredak, kojima se u ovih 15 godina vodila i Zrinska garda. Njima u ime Međimurske županije čestitam na 15 godina vjernosti, 15 godina požrtvovnosti, 15 godina ljubavi prema svom kraju, zavičaju i domovini te promicanju Međimurja i Hrvatske u zemlji i cijelom svijetu. Taj put je jedini ispravan put kojim se moramo voditi svi mi, jer upravo vjerom, žrtvom, nadom i ljubavi možemo prevladati sve probleme s kojima se svakodnevno suočavamo. Stoga, Zrinska gardo sretno za prvih 15 godina i poživi nam još puno godina u spomen na Zrinske koji to zaslužuju, a na radost svih nas koji se njihovim imenom ponosimo!

S istinskim ponosom ove godine završili smo obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke. 450 godina od pogibije sigetskih branitelja koji su nakon turske opsade u posljednjem pokušaju proboja, hrabro poginuli kao pravi istinski vitezovi. Imali smo prilike i kroz godine, a i danas uvjeriti se kako su ovi dani izuzetno značajni, ne samo za hrvatski već i za mađarski narod. Drago mi je da dvije prijateljske države povezuje povijest. Povijest koja je često puta bila turbulentna, ali povijest koja je povezala generacije obitelji Zrinski. Junačkim djelima Nikole Šubića Zrinskog divila se čitava tadašnja Europa, a kasnije i njegovog praunuka Nikole Zrinskog. Mudar političar, intelektualac i književnik koji je baš u mađarskoj smatran i najvećom ličnošću barokne književnosti. Ta povijesna činjenica veže dvije zemlje i danas, veže regije Međimurje i mađarsku županiju Baranya, veže gradove Čakovec i Szigetvar. Veža nas i junačka pogibija Zrinskog u Szigetvaru te njegovi ostaci pokopani u obiteljskoj grobnici u  kompleksu Pavlinskog samostana Sv. Jelene u Međimurju, u Šenkovcu.

Odlična suradnja Međimurja i mađarskih županija očituje se i kroz mješoviti Odbor za suradnju s pomurskim Hrvatima, ali i kroz velik doprinos naše diplomacije u prvom redu generalne konzulice RH u Pečuhu Vesne Haluga koja upravo zbog poznavanja povijesti, ali i vizije stvaranja prijateljske budućnosti s mađarskom promovira svoju zemlju, ali i naše zajedničke vrijednosti. Na tome joj veliko hvala.

Poštovane dame i gospodo, Međimurska županija jedina je hrvatska županija koja u kontinentalnom dijelu  graniči s dvije države, članice Europske unije. Život naših ljudi kroz povijest bio je određen granicom, granicom koja je često puta bila prepreka, granicom koja nije samo dijelila i razdvajala države, već ljude i njihove sudbine. No, žitelji Međimurja shvatili su kako granica ne mora biti prepreka, već prednost, prednost u savladavanju gospodarskih i svih drugih teškoća. U današnje doba globalizacije, naši ljudi na ovim prostorima moraju biti okrenuti jedni prema drugima, proširivati gospodarske i kulturne veze, te što je najvažnije zajedno raditi na projektima gdje bi se iz EU fondova financirala komunalna infrastruktura i radilo na gospodarskom razvitku cijelog područja. S obzirom na povijesne znamenitosti, činjenice i važnost obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke, želimo učiniti i dva značajna iskoraka. Prvi je da palaču Zrinskih u Čakovcu zaštitimo oznakom Europske kulturne baštine, da je zajedno s našim mađarskim partnerima obnovimo i revitaliziramo, kandidiranjem na Ministarstvo kulture i Ministarstvo regionalnog razvoja. Drugi je da osnujemo Institut Zrinskih, kako bi institucionalno nastavili istraživati kulturno, povijesno i vojno nasljeđe cijelog teritorija na kojem su Zrinski živjeli, ali pritom iskorištavajući gospodarski i turistički potencijal. Obje inicijative već su krenule i već su u fazi realizacije.

Vjerujem da ćemo i u narednim godinama obilježavati dane Zrinskih. Ne samo u Međimurju i u Hrvatskoj, već i u Mađarskoj i Austriji te da ćemo na najbolji mogući način njegovati i sačuvati ime te značaj Zrinskih u europskoj povijesti. Iako se moramo okrenuti budućnosti i suočavati se s novim izazovima, ne smijemo nikada zaboraviti svoju prošlost.

Naša zajednička budućnost je daljnja čvršća suradnja na gospodarskom, kulturnom i inovacijskom planu, suradnja nacionalnih i etničkih manjinskih skupina, njihovih organizacija i Udruga, te unapređenje ravnopravnosti raznih društvenih skupina. To je put kojim u budućnosti želimo kročiti, dajući svoj skromni doprinos na regionalnoj razini, kako bi Hrvatska u cjelini funkcionirala na dobrobit svih njenih građana, na dobrobit generacija koje dolaze.

To je naša zajednička obaveza prema svima onima koji su za današnju demokratsku i perspektivnu Hrvatsku krenuli u njezinu obranu, a posebno prema onima koji su dali svoje živote. I na kraju, hvala svima Vama na velikom doprinosu u ovoj godini, ali i na svim onim godinama koje su iza nas i pozivam Vas da i dalje zajednički radimo i funkcioniramo, upravo po onim vrijednostima koje su nam usadili Zrinski. Zahvaljujem Predsjednici Republike Hrvatske na pokroviteljstvu, na svemu što je kroz podršku, a i izmještanjem Ureda u Međimursku županiju napravila u promociji i baštini Zrinski, na cjelokupnom doprinosu i promociji imena Zrinski, kao i na odlikovanju koje će uručiti mnogim istaknutim Međimurkama i Međimurcima na koje smo izrazito ponosni te im ovim putem od srca čestitam."

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ujedno i predsjednik državnog povjerenstva za proslavu 450. obljetnice Sigetske bitke akademik Zvonko Kusić istaknuo je, između ostalog, kako je proslava ovog jubileja ponovno ujedinila hrvatski narod i povezala mnoga mjesta u kojima su djelovali Zrinski, kao i ustanove i institucije koje su svojim programima željele doprinjeti cjelokupnoj proslavi. Rekao je kako je hvale vrijedno što se završna svečanost ove proslave na državnoj razini održava upravo u Čakovcu, u kojem su Zrinski najduže stolovali i odakle je Nikola IV. Zrinski otišao u obranu južne Mađarske i utvrde Siget da bi se tamo proslavio kao junak, ne samo hrvatskoga naroda već i onih koji su se zajedno odupirali osmanskom carstvu. Istaknuo je kako je iz Zrinske garde, čiji je također član, dolazilo najviše poticaja i inicijativa kako bi se čitava proslava što značajnije obiljuežila na državnoj, međudržavnoj i lokalnoj razini, za što je uputio riječi čestitke i zahvale.

Potom je predsjednik Zrinske garde Čakovec uručio Povelju počasne članice Zrinske garde predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, i to za ostvarenje uspješne suradnje i osobni doprinos u djelovanju i promociji Zrinske garde Čakovec, kao i baštine obitelji Zrinski i Frankopan, što su nazočni popratili dugotrajnim pljeskom.

Zaključno se okupljenima obratila i pokroviteljica proslave predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Sažimajući značenje proslave ovog jubileja rekla je kako se može zaključiti da je čitava godina bila ispunjena vrijednim sadržajima. Istaknula je kako se osobno zalaže da se i u Zagrebu postavi spomenik Nikoli IV. Zrinskom. Zahvalivši svima koji su bili uključeni u proslavu posebno je čestitala Zrinskoj gardi Čakovec na učinjenome u proteklih petnaest godina djelovanja rekavši kako je stoga odlučila odlikovati njezine zaslužne članove za dugogodišnje aktivno djelovanje, a potom je uručila i odlikovanja. Redom hrvatskog pletera za osobiti doprinos u promociji hrvatske povijesti i kulture, očuvanju bašine Zrinskih te promicanje međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske u svijetu odlikovani su mr.sc. Ivan Baksa, Davor Bratković, Bernarda Cecelja, Ratimir Hrešč, Bojan Kocijan, Mladen Obadić, Alojzije Sobočanec, dipl.oec., Alojzije Šestan i Mihael Štebih. Spomenicom domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu, odlikovani su Renato Čuka, Hrvoje Goričanec, Branimir Grabar, Miroslav horvat, Filip Josipović, Antun Kolac, Marinko Marciuš, Marijan Murković, Božidar Novak, Hrvoje Novak, Goran Perčić, Nenad Pongrac, Vanja Štebih, Nenad Štrek, Dragutin Trstoglavec i Mario Vrbanec.

Ulomkom iz opere Nikola Šubić Zrinski "U boj, u boj" u izvođenju Pjevačkog zbora "Josip Štolcer Slavenski" zaključena je čitava završna svečanost, u kojoj su još nastupili i Mirko Švenda Žiga te Martina Jakšić Rodiger i Petra Brkić. U nastvaku druženja okupljenima je darovan i stolni kalendar Zrinske garde Čakovec za 2017. godinu.