ŠENKOVEC, SIGET, ČAKOVEC, 5. - 30. 9. 2016.

U programe proslave 450. obljetnice junačke pogibije Nikole IV. Zrinskog – Sigetske bitke svojim se aktivnostima uključila i Zrinska garda Čakovec. I to proslavom u Šenkovcu 5. rujna 2016., 6. rujna polaganjem vijenca u Čakovcu, 7. rujna 2016. sudjelovanjem na međudržavnoj proslavi u Sigetu, 9. 9. 2016. izložbom u sklopu Hrvatskog dana u Sigetu, 16.-30. 9. 2016. izložbom kacige i sablje Nikole IV. Zrinskog, te 23. i 24. 9. 2016. međunarodnim znanstvenim skupom u Čakovcu.

  

Program kod mauzoleja obitelji Zrinski i otkrivanje poprsja Nikole IV. Zrinskog

 

U Šenkovcu kod Čakovca, mjestu u kojem se nalazila grobnica obitelji Zrinski, u ponedjeljak 5. rujna održana je svečanost u prigodi proslave 450. obljetnice Sigetske bitke i junačke smrti hrvatskog bana i vojskovođe Nikole IV. Zrinskog. Svečanost je najprije bila kod kapele koja je danas jedini ostatak nekadašnjeg pavlinskog samostana svete Jelene gdje se nalazio i mauzolej obitelji Zrinski, u kojem su bili pokopani i zemni ostaci sigetskog junaka. Svečanost su organizirali Zrinska garda Čakovec, u suradnji sa Međimurskom županijom, Maticom hrvatskom Čakovec, Župom sv. Jelene Šenkovec, Općinom Šenkovec i Družbom "Braća Hrvatskoga Zmaja", pokroviteljica je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, a supokrovitelji Ministarstvo kulture i Međimurska županija.

Uz rukovodstva organizatora proslavi su nazočili predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ujedno i predsjednik državnog Odbora za proslavu 450. obljetnice Sigetske bitke akademik Zvonko Kusić, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak, posebna izaslanica ministra kulture pomoćnica Iva Hraste Sočo, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb general pukovnik Slavko Barić, generalni vikar varaždinske biskupije mons. Ivan Godina te dekan Čakovečkog dekanata i župnik Župe svete Jelene Šenkovec preč. Vladimir Kolarić, dekan Donjomeđimurskog dekanata i župnik u Prelogu preč. Antun Hoblaj i dekan Gornjomeđimurskog dekanata župnik u Štrigovi mons. Leonard Logožar, gvardijan i župnik u Čakovcu fra Željko Železnjak, izaslanstvo Grada Sigeta na čelu sa dogradonačelnikom Zoltanom Vargom, zatim Županije Baranya koje je vodio dožupan Robert Fazekaš ujedno i potpredsjednik mađarskog državnog Odbora za proslavu 450. godišnjice Sigetske bitke, predstavnici Hrvatskog generalskog zbora, a osim gardista Zrinske garde Čakovec sudjelovali su i pripadnici Zrinyi garde iz Sigeta te Zrinyi kadeta iz Murakeresztura.

Nakon polaganja vijenaca održani su prigodni govori u kojima su spomenuti značaj i žrtva sigetskog junaka u ondašnjim geopolitičkim okvirima.

Potom je na Trgu svete Jelene kod župne crkve sv. Jelene otkriveno poprsje Nikole Zrinskog Sigetskog, rad akademskog kipara Mihaela Štebiha. U programu je sudjelovao učenički zbor OŠ "Petar Zrinski" Šenkovec, a ovaj dio svečanosti zaključen je pozdravom Zrinske garde "Navik on živi ki zgine pošteno" te počasnim plotunom iz gardijskog topa.

Misu zadušnicu u župnoj crkvi svete Jelene predslavio  je mons. Ivan Godina, generalni vikar Varaždinske biskupije s pojedinim svećenicima Čakovečkog dekanata. U propovijedi je mons. Godina podsjetio kako je hrvatski narod kroz povijest doživio više napadaja i osvajanja i do svoje slobode i samostalnosti prošao težak i krvavi put. Napomenuo je kako su poput Krista na križu mnogi pojedinci, a među njima svakako i Nikola IV. Zrinski sa sigetskim braniteljima, svjesno podnijeli žrtvu, i to za svoju domovinu, ne gledajući je kao poraz nego kroz Isusov poziv da za svoje bližnje i vjeru daruju ono najvrednije, a to je svoj život, zbog čega ostaju u vječnoj memoriji našeg naroda. Njima je Kristov križ bio izvor i nadahnuće za uzvišene ciljeve kojima su se u potpunosti predali i tako nam ostavili primjer koji treba i danas slijediti u svakodnevnim poteškoćama i izazovima modernoga društva. Na misnom slavlju pjevao je župni zbor svete Jelene.  

 

Polaganje vijenca kod spomenika u Perivoju Zrinskih u Čakovcu

Uoči odlaska na svečanost u Siget u Čakovcu je 6. rujna 2016. održano polaganje vijenca i svijeća kod spomenika Nikoli IV. Zrinskom u Perivoju Zrinskih. Zajednički vijenac položila su izaslanstva Zrinske garde koje je predvodio predsjednik Alojzije Sobočanec, dipl.oec., Međimurske županije na čelu sa županom Matijom Posavcom, te Matice hrvatske Ogranak Čakovec, Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" Zmajski stol Čakovec i Hrvatskog generalskog zbora sa kontraadmiralom Ante Urlićom.

Sudjelovanje u proslavi na međudržavnoj razini u Sigetu

Središnja proslava na međudržavnoj razini upriličena je 7. rujna 2016., na samu obljetnicu pogibije Nikole IV. Zrinskog i sigetskih branitelja, u Sigetu gdje su sudjelovali pokrovitelji mađarski predsjednik Janos Ader, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te izaslanik predsjednika Republike Turske.

Proslavi se pridružilo i izaslanstvo Zrinske garde Čakovec koje su vodili predsjednik Alojzije Sobočanec, dipl.oec., te nadzapovjednik Alojzije Šestan. Izaslanstvo i gardisti Zrinske garde, koji su od 4. do 11. rujna 2016. sudjelovali u izvedbi opere Zrinyi 1566, bili su nazočni otkrivanju novog spomenika Nikoli Zrinskom Sigetskom u utvrdi Siget, kao i polaganju vijenaca i programu u Parku tursko-mađarskog prijateljstva.

Zrinska garda Čakovec sudjelovala je i na završnoj svečanosti 11. rujna 2016. koju je organizirao Grad Siget na poziv gradonačelnika dr. Vass Petera, u sklopu koje je održano postrojavanje povijesnih postrojbi, a na večer tradicionalno obilježavanje u utvrdi Siget.

Izložba o 15 godina osnutka i djelovanja Zrinske garde

U sklopu proslave u organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Pečuhu održan je 9. rujna 2016. Hrvatski dan u sklopu kojeg se predstavila i Međimurska županija. Tim povodom u Kulturnom centru Vigado otvorena je izložba o 15 godina osnutka i djelovanja Zrinske garde Čakovec. U nazočnosti generalne konzulice Vesne Haluga izložbu je otvorio međimurski župan Matija Posavec, dok je gradonačelnik Sigeta dr. Vass Peter predsjedniku Zrinske garde Čakovec Alojziju Sobočancu uručio posebno priznanje Grada Sigeta za suradnju i zajedničko djelovanje u njegovanju povijesne baštine obitelji Zrinski, posebno zajedničkog junaka Nikole IV. Zrinskog.

Kaciga i sablja Nikole IV. Zrinskog u Čakovcu

Posredstvom Zrinske garde Čakovec u Čakovec su iz Kunsthistorisches Museuma iz Beča dopremljeni kaciga i sablja kojom se koristio Nikola IV. Zrinski te su na ovaj način prvi puta bili dostupni javnosti. Kaciga i sablja bili su izloženi od 16. do 30. rujna 2016. u sklopu izložbe Nikola Zrinski Sigetski i Sigetska bitka u izložbenom salonu Muzeja Međimurja u Čakovcu. U svom govoru na otvorenju izložbe predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec, dipl.oec. tada je, između ostalog, rekao: "Kada smo u Zrinskoj gardi razmišljali na koji način nekako posebno obilježiti ovaj jubilej i kada smo saznali za postojanje sablje i kacige Nikole Zrinskog Sigetskog koje se čuvaju u Umjetničko-povijesnom muzeju u Beču učinili smo sve, i to najprije putem Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču, a kasnije i izravno, da možemo doći do njih. Zahvaljujući pokroviteljstvu Ministarstva kulture i Međimurske županije te spremnosti Muzeja Međimurja za ovakav pothvat koji traži posebne uvjete, danas smo u mogućnosti izložiti dijelove povijesti koji se vežu uz samog Nikolu Zrinskog Sigetskog. Ponosni smo što sablju i kacigu možemo izložiti ovdje na dvoru Zrinskih te zahvaljujem i ostalim podupirateljima i poštovateljima hrvatske povijesti i kulture koji su nam u tome pomogli." Izložbu je u nazočnosti mnogobrojnih uzvanika i posjetitelja otvorio izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović tajnik kabineta Ureda za unutarnju politiku dr.sc. Vladimir Lončarević.

Svečanost otvorenja uz gardiste Zrinske garde Čakovec uveličali su pripadnici Zrinyi garde iz Sigeta, Zrinyi kadeta iz Murakeresztura, zatim Kliški uskoci, Gradska straža Bakar, Karlovačka građanska garda, Križevačka djevojačka straža, Varaždinski husari te pripadnici Kravat pukovnije iz Zagreba.

Dvodnevni međunarodni znanstveni skup

Međunarodni znanstveni skup "Nikola IV. Zrinski i njegovo doba u povodu 450. obljetnice Sigetske bitke" održan je 23. i 24. rujna u Starom gradu Zrinskih u Čakovcu pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i supokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Organizator znanstvenog skupa u Godini Nikole Šubića Zrinskog bila je Zrinska garda Čakovec, a suorganizatori Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb, Matica hrvatska Ogranak Čakovec, Muzej Međimurja Čakovec, Družba "Braća Hrvatskog Zmaja" Zmajski stol Čakovec i Izdavačka kuća Meridijani.

Bio je to već 4. međunarodni znanstveni skup koji se u organizaciji Zrinske garde Čakovec i navedenih institucija održava svake druge godine od 2010. s ciljem očuvanja i promicanja povijesne, kulturne, nacionalne i vojničke ostavštine hrvatskih plemićkih obitelji Zrinski i Frankopana.

U nazočnosti mnogobrojnih uzvanika znanstveni skup otvorio je izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović predsjednik Društva hrvatskih književnika mr.sc. Božidar Petrač.

Na Međunarodnom znanstvenom skupu u Čakovcu sudjelovalo je 28 predavača i znanstvenika iz 5 zemlja (Hrvatska, Mađarska, Austrija, Slovenija i Crna Gora) koji su u svojim izlaganjima obradili sljedeće tematske cjeline: političke, društvene, vjerske i crkvene prilike u Hrvatskoj i u Europi u vrijeme Nikole IV. Zrinskog, posjedi i utvrđeni gradovi Nikole IV. Zrinskog, Utvrda Siget i njezino značenje u tadašnjem Europskom kontekstu, kult Nikole IV. Zrinskog, odnos Nikole IV. Zrinskog prema protestantizmu, prometne veze u Europi u XVI. st., zdravstvene i medicinske prilike, te prehrana u vojnim utvrdama Zrinskih i u Europi u XVI. st., te Sigetska epopeja i njezin odjek u književnosti, umjetnosti i u školskim udžbenicima. Predavači su bili prof. dr. sc. Hrvoje Petrić, prof. dr. sc. mons. Juraj Kolarić, prof. dr. sc. Szabolcs Varga, prof. dr. sc. Jozsef Padanyi, prof. dr. sc. Lajos Negyesi, Marijan Kalapurić, mba, prof. Zoltan Varga, mr. sc. Vladimir Kalšan, Ana Šestak, prof. dr. sc. Ivan Jurković, dr. sc. Mark Gjokaj, prof. dr. sc. Matija Berljak, Vladimir Kapun, prof. dr. sc. Andrej Hozjan, dr. sc. Tajana Pleše, dr. sc. Petar Feletar, prof. dr. sc. Mijo Bergovec, akademik Dragutin Feletar, Darko Varga, mr. sc. Ivan Zvonar, prof. dr. sc. Alojz Jembrih, prof. dr. sc. em. Stjepan Hranjec, prof. Ivan Pranjić, prof. Andreja Talan i prof. Nikola Cik.

Posebno zanimanje sudionika Simpozija pobudila je izložena kaciga i sablja Nikole IV. Zrinskog koja je zaslugom i zalaganjem Zrinske garde Čakovec i njezinog predsjednika Alojzija Sobočanca dopremljena iz Kunsthistorische Museum Wien i predstavljena u sklopu izložbe u Nikoli IV. Zrinskom u Muzeju Međimurja.

Uoči otvorenja svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa predslavio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. S biskupom su suslavili izaslanik sisačkog biskupa mons. Marko Cvitkušić, kancelar Sisačke biskupije, dekani međimurskih dekanata i još desetak svećenika, koji su se svi odazvali i svečanosti otvorenja skupa.

Sudionici skupa podržali su prijedlog predsjednika Zrinske garde Čakovec Alojzija Sobočanca, dipl.oec., da se u Čakovcu osnuje "Povijesni institut za proučavanje života i djela Zrinskih i Frankopana", koji će kontinuirano proučavati, istraživati, objavljivati i promicati hrvatsku povijest, kulturna te književna i likovna djela nastalih nadahnućem iz života i djela Zrinskih i Frankopana.

Sudionici Simpozija predlažu da sljedeća tema V. Međunarodnog simpozija o Zrinskim i Frankopanima (2018. godine) bude posvećena Ozlju, Bosiljevu ili Zrinu.

Svi radovi sa znanstvenog skupa, koji prođu recenzije, bit će tiskani u posebnom Zborniku kao i do sada. Izlazak Zbornika očekuje se u jesen 2017. godine.

Godina Nikole Šubića Zrinskog

Ovu je godinu Hrvatski sabor proglasio Godinom Nikole Šubića Zrinskog, dok je pokroviteljica proslava koje se održavaju u mjestima vezanim uz Zrinske i u organizaciji ustanova i institucija koje čuvaju i promoviraju povijesnu baštinu Zrinskih predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Programe i aktivnosti Zrinske garde Čakovec pomogli su Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo poduzetništva i obrta RH, Međimurska županija, Grad Čakovec, Grad Mursko Središće, Grad Prelog, Općina Šenkovec, Općina Nedelišće,  te VMD grupa, Janaf d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Zagrebačka banka d.d., Šestan-Busch d.o.o., Međimurjeplet d.d., Bernarda d.o.o., Čakovečki mlinovi d.d., Hrvatsko kulturno društvo u Gradišču i g. Danijel Režek.