SIGET, ŠENKOVEC, ČAKOVEC, 6. i 7. 9. 2009.

443. obljetnica Sigetske bitke i pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog


Završna svečanost Dana Zrinskih, koji su se ove godine u mađarskom gradu Szigetvaru održavali u prigodi 443. obljetnice Sigetske bitke, održana je u nedjelju 6. rujna 2009. godine, a po šesti put kao glavni sudionik programa nazočila je i Zrinska garda Čakovec. Spomen je to na 7. rujna 1566., kada se nakon jednomjesečne opsade osmanlija u navali na srednju Europu hrvatski ban, vojskovođa i kapetan Szigeta Nikola Šubić Zrinski odlučio za proboj iz utvrde u kojem je junački poginuo zajedno sa svojim vojnicima, većinom iz Hrvatske.


Svečanost je započela komemoracijom u Parku tursko-mađarskog prijateljstva gdje je više izaslanstava položilo vijence i zapalilo svijeće kod monumentalnih poprsja Nikole Zrinskog Sigetskog i Sulejmana Veličanstvenog. Među ostalima, vijence su položila izaslanstva Zrinske garde Čakovec, Međimurske županije i Grada Čakovca na čelu s predsjednikom Mihaelom Štebihom, zamjenikom župana Matijom Posavcem i dogradonačelnikom Zoranom Vidovićem.


Na središnjem gradskom trgu zatim je održano postrojavanje povijesnih postrojbi, a središnje mjesto kod domaćina dobila je ponovno "Zrinska garda Čakovec" sa svojom postrojbom i članovima udruge. Na trgu pred gradskim Centrom za kulturom otkriven je velik spomenik Nikoli Zrinskom Sigetskom, rad akademskog kipara Mihaela Štebiha iz Čakovca, ujedno predsjednika Zrinske garde. Spomenik, izliven u bronci u natprirodnoj veličini, na radost mnogobrojih građana i uzvanika iz Mađarske i Hrvatske zajedno su otkrili ministar u Vladi Republike Mađarske Jozsef Graf, gradonačelnik Szigetvara Jozsef Paizs, dogradonačelnik Čakovca Zoran Vidović te autor spomenika. Dan ranije, nakon blagoslova obnovljene župne crkve svetog Roka spomenik je blagoslovio biskup iz Pečuha mons. Mihály Mayer.

Domaćini su izrazili zadovoljstvo suradnjom koju na kulturnom planu i u povezivanju Szigetvara i Čakovca uspješno provodi upravo Zrinska garda Čakovec. Okupljenima se, među ostalima, obratio i dogradonačelnik Čakovca Zoran Vidović rekavši kako je sretan što je izrada tog velebnog spomenika povjerena poznatom umjetniku iz Čakovca te da se nada kako će se suradnja dva grada osim na kulturnom proširiti i na druga područja. Domaćini i gosti ujedno su na svečanosti izmijenili prigodne darove.Po prvi put u osam godina, otkako u svečanostima sudjeluju uzvanici iz Međimurja, na poticaj Zrinske garde slavljena je u franjevačkoj crkvi misa zadušnica za sigetske junake koju je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu, ujedno župnik župe svetog Nikole biskupa i dekan Čakovečkog dekanata fra Stanko Belobrajdić. Zanimljivo je kako su franjevci posljednji put u vrijeme svog djelovanja u Szigetvaru misu u toj crkvi služili 1945. nakon čega im je otežano i zabranjeno djelovanje. Fra Stanko Belobrajdić je, istaknuvši junaštvo Nikole Zrinskog i njegovu vjeru iskazanu u riječima "Tako meni Bog pomogao da vas ja neću ostaviti", pozvao nazočne na očuvanje zajedništva, te vjere i vjernosti domu i domovini. Na misi su, uz vjernike iz Međimurja, sudjelovali i pripadnici hrvatske manjine iz tog dijela Mađarske. Na večernjem okupljanju ponovno su položeni vijenci, a nazočnima se ovdje obratio zamjenik župana Matija Posavec.
Cjelodnevna svečanost zaključena je izvedbom rock opere "Zrinski 1566" u kojoj je nastupalo i dio opere na hrvatskom i mađarskom jeziku pjevalo šest gardista "Zrinske garde Čakovec" što je bilo popraćeno velikim pljeskom mnogobrojnih posjetitelja. Oni su se za nastup uvježbavali u Szigetvaru kroz sedam dana i postali su dio velike produkcije opere o poznatim povijesnim zbivanjima prije 443 godine.

Na samu obljetnicu Sigetske bitke, 7. rujna, komemoracija je održana u Šenkovcu kod Čakovca, gdje su u mauzoleju Zrinskih kod kapele svete Jelene uz nekadašnji pavlinski samostan bili pokopani ostaci Nikole Zrinskog Sigetskog, koji više nisu sačuvani. Vijence su položila izaslanstva Međimurske županije, Općine Šenkovec, Matice hrvatske Ogranak Čakovec, Družbe "Braća hrvatskoga zmaja", Hrvatskog vojnog učilišta "Petar Zrinski" Zagreb, Zrinske garde Čakovec i po prvi put Grada Szigetvara. U župnoj crkvi svete Jelene Križarice misu zadušnicu za Zrinske predvodio je gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Stanko Belobrajdić u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Vladimirom Kolarićem te umirovljenim svećenicima Vinkom Halovanićem i Ivanom Novakom. Istaknuvši u propovijedi žrtvu Nikole Zrinskog kao primjer vjernosti i požrtvovnosti, vlč. Halovanić vjernicima je predstavio i veličinu žrtve svetog Marka Križevčanina, sveca toga dana, koji je podnio mučeništvo u obrani svoje kršćanske vjere. Pozvao je okupljene da u suvremenom društvu ne zanemare kršćanske vrijednosti i zajedništvo te da pred sobom imaju spremnost i žrtve mnogih hrvatskih velikana i svetaca.

Također, Zrinska garda položila je vijenac i kod spomenika Nikoli Zrinskom Sigetskom u Čakovcu, koji je podignut prošle godine u prigodi 500. obljetnice rođenja tog hrvatskog velikana. Autor je i tog spomenika Mihael Štebih, akademski kipar.

dolje: galerija slika iz Szigetvara