Na temelju članka 20. Statuta Udruge građana "Zrinska garda Čakovec" Predsjedništvo Udruge podnosi Skupštini Udruge

 

IZVJEŠĆE O RADU UDRUGE U 2018. GODINI

 

Sukladno Statutom Udruge utvrđenih ciljeva i djelatnosti Udruge te na prethodnoj sjednici Skupštine prihvaćenim programom rada i financijskim planom tijekom 2018. godine uspješno su nastavljene mnogobrojne aktivnosti vezane uz promociju i zaštitu povijesne, kulturne i vojničke ostavštine obitelji Zrinski i Frankopan, kao i zaštite i promocije hrvatske povijesti i kulture u domovini i u inozemstvu.

Nakon održane redovne, ujedno i izborne sjednice Skupštine Udruge, pri nadležnom su Uredu državne uprave u Međimurskoj županiji izvršene promjene vezane uz odgovorne osobe koje zastupaju Udrugu, kao i one vezane uz izmjene i dopune Statuta. U međuvremenu izvršena je i primopredaja između prijašnjeg i novog rukovodstva Udruge kako bi se moglo nastaviti sa planiranim aktivnostima i zadaćama.

U 2018. godini i dalje su na svečan i dostojanstven način posebno obilježeni nadnevci uz Zrinske i Frankopane i hrvatske branitelje, i to u travnju 7. Spomendan Zrinskih i Frankopana, 347. obljetnica pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, 17. obljetnica osnutka Zrinske garde, zatim u rujnu 452. obljetnica pogibije Nikole IV. Zrinskog, pa 27. obljetnica oslobođenja Međimurja od JNA, te u studenome 354. obljetnica smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog i 27. obljetnica obrane i žrtava Vukovara i Škabrnje i Domovinskog rata. Također, održan je i dvodnevni međunarodni znanstveni skup o Šubićima-Zrinskima.

 

Nastupi Zrinske garde

Tijekom protekle godine u aktivnostima Udruge najvidljiviji doprinos ponovno su dali gardisti povijesne postrojbe Zrinske garde sa 151 nastupom diljem Hrvatske i u inozemstvu, od čega održavanjem 15 smjena straže subotama tijekom ljetnih mjeseci u Čakovcu (2017. g. 132 nastupa i 15 smjena straže, 2016. g. 117 nastupa i 15 smjena straže).

Uz sudjelovanje na probama aktivni gardisti, topnik, bubnjari i konjanik na čelu sa zapovjednikom i dozapovjednicima uz veliko i nesebično zalaganje savjesno su, primjereno i nadasve profesionalno na ponos čitave Udruge, Čakovca, Međimurja i Hrvatske odradili nastupe u mnogobrojnim prigodama. Od nastupa u inozemstvu izdvajamo nastupe u Austriji, Mađarskoj i Francuskoj, a od domaćih nastupa gardisti su prošli takoreći čitavu Hrvatsku, od Sinja, Klisa, Knina do Rijeke, Samobora, Osijeka, Vinkovaca i Vukovara, te drugdje diljem naše domovine. Pregled nastupa gardista sastavni je dio ovog Izvješća.

Uz nužne servise opreme i odora, dogovorena je i izrada novih kapa, dok je neophodna nabava novih rukavica, ali i odora. Obavljeni su i servisi gardinog kombi vozila kojim je 2018. prijeđeno 13.391 kilometara.

 

Proslava sedmog Spomendana Zrinskih i Frankopana

Zrinska garda Čakovec i ove je godine organizirala programe u prigodi proslave sedmog Spomendana Zrinskih i Frankopana i Dana Međimurske županije, koji su vezani uz mučeničku smrt hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novigradu 30. travnja 1671. godine. Naime, na poticaj Zrinske garde Čakovec Hrvatski sabor je na 24. sjednici 28. listopada 2011. proglasio 30. travnja spomendanom na Zrinske i Frankopane, te je u izmjeni Zakona istaknuto: “Dan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana primjereno i dostojanstveno obilježava se kao spomendan na Zrinske i Frankopane kao simbola žrtve za slobodu i pravdu hrvatskoga naroda i hrvatske domovine uz geslo – Navik on živi ki zgine pošteno."

Pokrovitelji ovogodišnje proslave Spomendana bili su predsjednik Hrvatskog sabora g. Gordan Jandroković i Međimurska županija. Zrinska garda priredila je javna događanja u Bečkom Novigradu u nedjelju 22. travnja, u Čakovcu u subotu 28. travnja, te u  Zagrebu na sam Spomendan u ponedjeljak 30. travnja 2018.

Bečki Novigrad

U nedjelju, 22. travnja, u Bečkom Novigradu u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, Zrinske garde Čakovec i Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" svečanost je započela na mjesnom groblju gdje su zapaljene svijeće i održana je molitva, a nastavljena je polaganjem vijenaca uz prigodni program na mjestu pogubljenja te misnim slavljem za Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana, koje je predslavio duhovnik Zrinske garde fra Stanko Belobrajdić. Uz sudionike iz Karlovca bili su nazočni i iz Čakovca sa tri autobusa kojima se pridružio i zamjenik međimurskog župana Josip Grivec, a nazočni su, među ostalima, bili pročelnik Zmajskog stola Čakovec Marijan Ramuščak, predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel i prvi počasni predsjednik Alojzije Sobočanec. Došli su i poštovatelji obitelji Zrinski i Frankopan iz Austrije i Mađarske. Govorili su predstavnici više udruga, Međimurske županije, Grada Bečki Novigrad, a među ostalima i veleposlanica Republike Hrvatske u Austriji Vesna Cvjetković.

Čakovec

U Čakovcu je u subotu, 28. travnja, ujutro najprije bio mimohod povijesnih postrojbi iz Hrvatske i susjedne Mađarske te branitelja i pripadnika Hrvatske vojske središtem grada, da bi u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa misno slavlje predslavio gvardijan i župnik fra Željko Železnjak. Misnom slavlju i programu nazočili su međimurski župan Matija Posavec sa zamjenicima, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak sa zamjenicima, gradonačelnik Čakovca i zastupnik u Hrvatskom saboru Stjepan Kovač i njegov zamjenik Mario Medved, izaslanik pokrovitelja proslave spomendana zastupnik u Saboru Darko Horvat, izaslanik načelnika Glavnog stožera OS RH brigadir Alan Srpak, izaslanica gradonačelnika Sigeta članica Poglavarstva Anna Kovacs, predstavnici Hrvatskog generalskog zbora Ante Vučić i Viteškog alkarskog društva Sinj Tomislav Župić, izaslanik zapovjednika HVU-a general-bojnika Mate Pađena brigadir Dražen Jožef, načelnik Ureda zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman", gosti iz Gradišča u Austriji na čelu sa dr. Stankom Horvatom, predsjednik mađarskog državnog odbora za proslavu Sigetske bitke Janoš Hovary, predstavnici Matice hrvatske Ogranak Čakovec, Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" Zmajskog stola Čakovec te rukovodstva Zrinske garde Čakovec na čelu sa predsjednikom Skupštine Udruge Draženom Berkopićem. Misno slavlje pjevanjem su uveličali članovi Pjevačkog zbora "Josip Štolcer Slavenski" Čakovec.

Nakon misnog slavlja uslijedio je mimohod od Franjevačkog trga do Trga Republike. Uz Zrinsku gardu Čakovec sa bubnjarima i konjanikom u pratnji Gradskog puhačkog orkestra Čakovec  sudjelovali su Počasni zdrug Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Podružnica Međimurske županije, Kadeti Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb, Počasno zaštitna bojna Hrvatske vojske, Zrinyi kadeti iz Murakeresztura, Zrinyi vitezi iz Sigetvara, Bjelovarski graničari – Husari 1756, Cravat pukovnija Zagreb, Gradska straža Bakar, Gradska straža Požega, Hajdučka družina Mijata Tomića Tomislavgrad, Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809, Karlovačka građanska garda, Kliški uskoci, Kostelska pištola - Keglevićeva straža Kostel, Križevačka djevojačka četa, Počasna sokolska garda Osijek, Postrojba 10. satnija Ivanić Grad, Povijesna postrojba Ban Gašpar Alapić, Samoborska narodna garda, Svetonedjeljska garda Petar II. Erdodi, Trenkovi panduri Požega, Turopoljski banderij i Varaždinska građanska garda, sveukupno 170 sudionika.

Poslije postrojavanja na trgu održan je prijavak postrojbi županu Matiji Posavcu, te polaganje vijenca i paljenje svijeća kod spomen-ploča poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Međimurja sa molitvom. Uslijedio je program kadeta Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb, njih 30, koje je vodio narednik Dejan Bašić, instruktor u Kadetskoj bojni "Predrag Matanović". Kadeti su već u mimohodu od Franjevačkog trga do Trga Republike izveli Kadetsku koračnicu. Autori koračnice su stožerni narednik Dalibor Cug i narednik Dejan Bašić, dok su ovdje izveli kadetsku molitvu.

Program je završen u dvorištu Zrinskoga grada kod spomenika Oproštaj polaganjem vijenaca, prigodnim govorima predsjednika Skupštine Zrinske garde Čakovec Dražena Berkopića, župana Matije Posavca i izaslanika pokrovitelja proslave spomendana zastupnika Darka Horvata, nastupom muške vokalne skupine PZ "Josip Štolcer Slavenski", počasnim pozdravom Zrinske garde i počasnim plotunima povijesnih postrojbi.

Zagreb

Nakon programa u Bečkom Novigradu 22. travnja i u Čakovcu 28. travnja, na sam Spomendan Zrinskih i Frankopana u ponedjeljak 30. travnja 2018. u Zagrebu je Zrinska garda u  mimohodu prošla Vlaškom ulicom do Trga bana Josipa Jelačića, a zatim do zagrebačke prvostolnice. Ovdje je predan prijavak izaslaniku pokrovitelja proslave spomendana zastupniku u Saboru Darku Horvatu. Nazočni su bili rukovodstvo Zrinske garde predvođeni predsjednikom Đurom Belom i predsjednikom Skupštine Draženom Berkopićem, kumom zastave Bernardom Cecelja, nadzapovjednikom Alojzijem Šestanom i počasnim predsjednikom Alojzijem Sobočancem, izaslanstvo Međimurske županije sa županom Matijom Posavcem, zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivecom te zamjenikom predsjednika Skupštine Međimurske županije Dragutinom Glavina, izaslanica gradonačelnika Zagreba Milana Bandića Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga, izaslanstvo Općine Zrinski Topolovac sa načelnicom Jasnom Mikles Horvat, izaslanik Glavnog inspektorata Hrvatske vojske pukovnik Jure Stipić, predstavnici Hrvatskog vojnog učilišta «Dr. Franjo Tuđman» Zagreb, Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja", Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatskog generalskog zbora, Zavičajnog društva Međimurje Zagreb, Matice hrvatske, branitelji iz Zagreba i okolice te predsjednik Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske Mladen Obadić.

Spomenuta izaslanstva najprije su položila vijence kod kripte s posmrtnim ostacima Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iza glavnog oltara, nakon čega je misu zadušnica za ovu dvojicu hrvatskih mučenika predslavio vojni biskup u miru mons. Juraj Jezerinac, počasni član Zrinske garde.

Zrinska garda sudjelovala je i u pojedinim drugim programima proslave Dana Međimurske županije, a među ostalim i na polaganju vijenaca te svečanoj sjednici županijske Skupštine.

Tako je u petak 27. 4. 2018. u prostorima uprave Grada Preloga održana promocija gardiste – odnosno lutke u odori gardiste koja će tamo ostati kao simbol povezanosti Grada Preloga i Zrinske garde, s obzirom na dugogodišnju suradnju i da su od tamo neki od prvih donatora Zrinske garde Čakovec, kao i pojedini gardisti. Nakon toga gardisti su bili i na otvorenju sajma cvijeća.

 

Spomen 452. obljetnice junačke pogibije Nikole Šubića Zrinskog – Sigetske bitke

Zrinska garda Čakovec organizirala je u četvrtak, 6. rujna 2018., prigodnu proslavu povodom 452. obljetnice junačke pogibije Nikole Šubića Zrinskog i njegovih vojnika – Sigetske bitke, u spomen na 7. 9. 1566. kada su preminuli u proboju iz mađarske utvrde Siget. Suorganizatori proslave bili su Međimurska županija, Grad Čakovec, Općina Šenkovec, Matica hrvatska Ogranak Čakovec, Družba "Braća Hrvatskoga Zmaja" Zmajski stol Čakovec te Župa svete Jelene Križarice Šenkovec.

Program je započeo u Čakovcu gdje je izaslanstvo Zrinske garde u kojem su bili predsjednik Đuro Bel, dopredsjednici Mihael Štebih i Stjepan Zorčec, nadzapovjednik Alojzije Šestan, kuma zastave Bernarda Cecelja i počasni predsjednik Alojzije Sobočanec, uz izaslanstva Matice i Družbe, položilo vijenac kod spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom u Perivoju Zrinskih, koji je inače i postavila Zrinska garda.

Program je nastavljen u Šenkovcu kod Mauzoleja obitelji Zrinski uz ostatke nekadašnjeg pavlinskog samostana svete Jelene. Uz postroj Zrinske garde sudjelovali su i pripadnici Zrinyi viteza iz Sigeta te Zrinyi kadeta iz Murakeresztura. Najprije je predan prijavak izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića ujedno i predsjednika Vlade Andreja Pelnkovića, zastupnici u Hrvatskom saboru Sunčani Glavak.

Uz nju proslavi su nazočili saborska zastupnica Bernarda Topolko, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak sa zamjenicima Dragutinom Glavinom i Franjom Makovcem, zamjenici međimurskog župana Sandra Herman i Josip Grivec, zamjenik gradonačelnika Čakovca Zoran Vidović, zamjenik načelnika Općine Šenkovec Vladimir Novak i vijećnici Općinskog vijeća, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, izaslanik predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonka Kusića akademik Dragutin Feletar, izaslanstvo Grada Sigeta i tamošnje županije gradonačelnik Vass Peter i dožupan Robert Fazekaš, predstavnik mađarskog ministarstva unutarnjih poslova za politiku prema mađarskom susjedstvu i predsjednik Mađarsko-hrvatskog odbora za manjine Ferenc Kalmar Andraš, gardisti i rukovodstvo Zrinske garde Čakovec na čelu sa predsjednikom Đurom Belom, članovi Družbe "Braća Hrvatskog Zmaja" Zmajski stol Čakovec, članovi Matice hrvatske Ogranak Čakovec sa predsjednikom Ivanom Pranjićem, učenici i učitelji Osnovne škole "Petar Zrinski" Šenkovec, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, župnik župe svete Jelene Križarice Šenkovec ujedno i dekan Čakovečkog dekanata preč. Vladimir Kolarić, preloški župnik i dekan Preloškog dekanata preč. Antun Hoblaj,  gvardijan Franjevačkog samostana i župnik Župe svetog Nikole biskupa u Čakovcu fra Željko Železnjak, gardin duhovnik fra Stanko Belobrajdić, te podupiratelji proslave, poštovatelji obitelji Zrinski i mještani Šenkovca. 

Polaganjem vijenaca i svijeća uz zvuke trube podno prigodne spomen-ploče postavljene na pročelju kapele uz Mauzolej obitelji Zrinski u kojem je bila pokopana glava Nikole Šubića Zrinskog odana je počast "hrvatskom Leonidi", a položili su ih izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora ujedno i predsjednika Vlade Republike Hrvatske saborska zastupnica Sunčana Glavak, izaslanstvo Međimurske županije na čelu sa predsjednikom Skupštine Mladenom Novakom, izaslanstvo Grada Čakovca, rukovodstvo Općine Šenkovec, izaslanstvo Grada Sigeta i Županije Baranya, a zajednički vijenac položila su izaslanstva Zrinske garde Čakovec, Matice hrvatske Ogranak Čakovec te Zmajskog stola Čakovec.

Nazočnima su se potom prigodnim riječima obratili Vladimir Novak, zamjenik načelnika Općine Šenkovec, u ime udruga organizatora govorio je Marijan Ramuščak iz družbinog Zmajskog stola Čakovec, zatim predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak te zaključno izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH zastupnica u Hrvatskom saboru Sunčana Glavak.

Na svečanosti su nastupile članice Ženske vokalne skupine KUU Veseli Međimurci, a završena je počasnim pozdravom Zrinske garde "Navik on živi ki zgine pošteno" i pucnjem iz gardijskog topa.

Zatim su na Trgu svete Jelene kod župne crkve položene svijeće kod spomenika Nikoli Zrinskom Sigetskom, koji je Zrinska garda postavila prije dvije godine u prigodi 450. obljetnice Sigetske bitke.

U župnoj crkvi svete Jelene Križarice misno slavlje potom je predslavio gardin duhovnik fra Stanko Belobrajdić u zajedništvu sa župnikom i dekanom Vladimirom Kolarićem i ostalim nazočnim svećenicima.

Siget

Izaslanstvo rukovodstva Zrinske garde Čakovec u kojem su bili predsjednik Đuro Bel, dopredsjednik Mihael Štebih, nadzapovjednik Alojzije Šestan i član Predsjedništva i predsjednik Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske Mladen Obadić uz pripadnike Zrinske garde sa zapovjednikom Davorom Bratkovićem sudjelovali su u nedjelju 9. rujna 2018. i na međudržavnoj proslavi u mađarskom Sigetu na poziv tamošnjeg gradonačelnika.

Njima su se autobusom koji je organizirala Zrinska garda Čakovec iz Međimurja pridružili pojedini članovi Zrinske garde te poštovatelji Zrinskih. Cjelodnevnoj svečanosti koja je započela misnim slavljem u crkvi na Turbeku, a nastavljena je polaganjem vijenaca u Parku mađarsko-turskog prijateljstva gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće, zatim postrojavanjem i prijavkom na gradskom središnjem Zrinskom trgu i večernjim zaključnim programom u samoj sigetskoj utvrdi, nazočili su, među ostalim, hrvatski veleposlanik u Mađarskoj dr. Mladen Andrlić, generalni konzul u Pečuhu Drago Horvat te dogradonačelnik Čakovca Zoran Vidović. Također, gardisti Zrinske garde Čakovec i ove su godine ponovno sudjelovali u izvedbi mjuzikla Zrinyi 1566. potvrdivši tako i kulturnu suradnju Zrinske garde sa gradom domaćinom proslave.

 

Obljetnica pogibije Nikole Zrinskog VII. Čakovečkog

U organizaciji Međimurske županije, Općine Nedelišće - VMO Gornji Kuršanec, Zrinske garde Čakovec, Matice hrvatske Ogranak Čakovec, Zmajskog stola Čakovec, Župe Novo Selo na Dravi i Franjevačkog samostana u Čakovcu obilježena je u ponedjeljak 19. studenoga 2018., 354. godišnjica pogibije hrvatskog bana, vojskovođe, humaniste, književnika i utemeljitelja franjevačkog samostana u Čakovcu Nikole Zrinskog VII. Čakovečkog, stradalog u lovu od vepra u Kuršanskom lugu. Osim što je bio poznat kao veliki branitelj zemalja Habsburške monarhije od osmanlija, Nikola Zrinski Čakovečki bio je začetnik i predvodnik pobune protiv apsolutističke i centralističke vladavine Bečkog dvora, koju je nakon njegove iznenadne smrti preuzeo brat Petar Zrinski te je poznata kao Zrinsko-Frankopanska urota.

Program je najprije održan kod spomenika u Gornjem Kuršancu, gdje su izaslanstva organizatora proslave predvođena zamjenikom župana Josipom Grivecom i predsjednikom Skupštine Međimurske županije Mladenom Novakom, zamjenikom načelnika Općine Nedelišće Željkom Kacunom i predsjednikom Općinskog vijeća Ljudevitom Boščakom, predsjednikom Garde Đurom Belom, Matice hrvatske Čakovec Ivanom Pranjićem, Zmajskog stola u Čakovcu Ivicom Zanjkom, izaslanstva Grada Sigeta na čelu sa zamjenikom načelnika Zoltanom Vargom, zatim Društva Rakocijevih iz Zalaegersega sa predsjednikom Istvanom Paalom, Hrvatskog generalskog zbora koje je vodio Vladimir Šeks, Zrinyi kadeta iz Murakeresztura te Odreda mađarskih izviđača Zrinyi Miklos iz Zagreba položila vijence i zapalila svijeće.

Nazočnima su se u ime organizatora obratili Đuro Bel, Željko Kacun i Mladen Novak, dok je molitvu predvodio gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željko Železnjak.  U programu je sudjelovala Vokalna skupina Zrinski, dok je ovaj dio svečanosti zaključen počasnim pozdravom i plotunom iz gardijskog topa Zrinske garde Čakovec.

Nakon toga je kod spomenika Nikoli Zrinskom Čakovečkom na središnjem gradskom trgu u Čakovcu vijenac položilo izaslanstvo Grada Čakovca na čelu sa gradonačelnikom Stjepanom Kovačom, te Zrinske garde Čakovec predvođeno predsjednikom Đurom Belom, dok su svijeće zapalili i predstavnici Međimurske županije koje je vodio župan Matija Posavec.

Spomen proslava zaključena je misnim slavljem u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa u Čakovcu koje je predslavio gvardijan i župnik fra Željko Železnjak.

 

Međunarodni znanstveni skup o Bribirskim Šubićima – Čakovečkim Zrinskima

S ciljem daljnjeg sustavnog predstavljanja rezultata znanstvenih istraživanja uloge i značenja Zrinskih i Frankopana u hrvatskoj povijesti i kulturi, te kako bi se ti rezultati predstavili što široj javnosti ali i omogućila kulturna suradnja i gospodarsko povezivanje područja u kojima su djelovali Zrinski i Frankopani, Zrinska garda Čakovec organizirala je

  1. međunarodni znanstveni skup na temu "Zrinski od Bribirskih Šubića do Čakovečkih Zrinskih (1102.-1347.-1546.-1671.-1703.)" Skup je održan u Čakovcu, 26. 10. 2018., i u Sisku, 27. 10. 2018.

Dok se prvi dio skupa održao u Čakovcu, drugi dio je bio u Sisku, sjedištu Sisačko-moslavačke županije i Sisačke biskupije na čijem se području nalazi Zrin po kojem su se Šubići Bribirski preimenovali u Zrinske, a osim toga, jedna je od zadaća Zrinske garde Čakovec povezivanje mjesta i područja u kojima su djelovali Zrinski, te s njima povezani Frankopani.

Suorganizatori znanstvenog skupa bili su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatsko katoličko sveučilište, Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb, Muzej Međimurja Čakovec, Međimurska županija, Zagrebačka nadbiskupija, Sisačka biskupija, Varaždinska biskupija, Matica hrvatska i Družba "Braća Hrvatskoga Zmaja".

Pokroviteljica skupa bila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, a supokrovitelji Međimurska županija, Sisačko-moslavačka županija, Šibensko-kninska županija i Grad Čakovec.

Nazočnima na svečanosti otvaranja skupa u Čakovcu obratili su se u ime organizatora predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel, mons. Juraj Kolarić, predsjednik Znanstveno-organizacijskog odbora skupa, zamjenik gradonačelnika Čakovca g. Zoran Vidović, zastupnica u Hrvatskom saboru gospođa Sunčana Glavak kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora g. Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade RH g. Andreja Plenkovića, dok je skup otvorenim proglasio izaslanik pokroviteljice skupa predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović,  zamjenik međimurskog župana Josip Grivec.

Na ovogodišnjem skupu sudjelovalo je 12 predavača, iz to osim iz Hrvatske i iz susjedne Slovenije, iz Mađarske, Austrije i Crne Gore.

U Čakovcu će se skup održao u Muzeju Međimurja, te su ovdje sažetke svojih izlaganja održali:

mons. Juraj Kolarić, Zagreb "Uspon i pad Bribirskih Šubića, hrvatskih banova i gospodara Bosne (1292.-1322.),

Marijan Kalapurić, Beč, "Obiteljsko stablo Zrinskih u arhivima dvorske komore Austrije",

Vladimir Kapun, Čakovec, "Nestanak Šubića Birbirskih u Zrinu",

Mark Gjokaj, Podgorica, "Potkralj Nikola VII. Zrinski Čakovečki trostruki nastavak hrvatske državotvornosti i identiteta i najznamenitijeg hrvatskog roda",

Padanyi Jozsef, Budimpešta, "Jačanje vojne obrane Međimurja od 1660. do 1664. godine",

Branka Marciuš, Muzej Međimurja Čakovec, Rezultati arheoloških istraživanja nalazišta Stari grad Čakovec u razdoblju 2013. do 2018. godine.

Vladimir Kalšan, Čakovec, "Grof Adam Zrinski – životni i ratni put",

Idućeg dana skup se nastavio u Sisku, a održan je u Dvorani Ivana Pavla II. u sjedištu Sisačke biskupije, gdje je sve okupljene pozdravio sisački biskup mons. Vlado Košić, koji je progovorivši o mučeničkoj povijesti rodnog mjesta Nikole Šubića Zrinskog podržao prijedlog osnivanja Instituta Zrinski, ali i pozvao odgovorne da i Zrin postane dio tog projekta.

Kao izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Damira Krstičevića te zapovjednika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova skupu je u Čakovcu nazočio general pukovnik Slaven Zdilar, glavni inspektor Hrvatske vojske, a u Sisku je nazočio general-bojnik Mate Pađen, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb.

Ovdje su sažetke izlaganja održaii:

Szabolcs Varga, Pecs, "Nikola (III.) Zrinski, otac sigetskog junaka u mađarskoj historiografiji",

Alojz Jembrih, Zagreb, "Epistolarium Zrinianum ili zrcalo gospodarskog života u pismima Zrinskih",

Josip Jurčević, Zagreb, "Martirologij Zrina od 1943. do 1995. godine",

Markus Pilić, Čakovec, "Zrinski u hrvatskim udžbenicima",

Judit Zagorec-Csuka, Lendava, "Kult Zrinskih danas na hrvatskom, mađarskom i slovenskom graničnom području".

Nakon radnog dijela gosti su posjetili sisačku katedralu, a zatim su se uputili i u Zrin. Tamo su u biskupovoj pratnji posjetili gradilište srušene župne crkve Našašća sv. Križa, stari grad i crkvu Sv. Marije Magdalene te se pomolili ispred spomen-križa za sve članove obitelji Zrinski, kao i za sve stradale Zrinjane u Drugom svjetskom ratu.

Zaključci sa skupa prezentirat će se naknadno, a čitava izlaganja bit će objavljena u posebmom zborniku koji će se izdati i promovirati iduće godine.

Podsjećamo kako je Zrinska garda Čakovec u suradnji sa Maticom hrvatskom, Družbom «Braća Hrvatskoga Zmaja», Muzejom Međimurja Čakovec i Hrvatskim vojnim učilištem «Dr. Franjo Tuđman»  ranije organizirala međunarodne znanstvene skupove, i to

  1. godine na na temu «Politička, kulturna i društvena djelatnost Zrinskih i Frankopana u Hrvatskoj»,
  2. godine na temu «Uloga i značenje glasovitih žena iz obitelji Zrinski i Frankopan»
  3. godine na temu "350. obljetnica smrti Nikole Zrinskog VII. i pada Novog Zrina"
  4. godine na temu “Nikola IV. Zrinski i njegovo doba u povodu 450. obljetnice Sigetske bitke”. Nakon svakog skupa izdali smo zbornike radove i postoji određeni broj primjeraka u arhivi.

 

Prisega i prijem novih gardista i članova Zrinske garde

Godišnja svečanost prisege i prijema novih gardista i novih civilnih članova Zrinske garde Čakovec održana je 28. studenoga 2018. u palači Zrinskih Muzeja Međimurja u Čakovcu.

Svečanosti su, među ostalim, bili nazočni izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića zastupnica u Saboru Sunčana Glavak, pomoćnik ministra obrane Roman Mikulić, zamjenik međimurskog župana Josip Grivec, varaždinski biskup mons. Joisp Mrzljak, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, dogradonačelnik Čakovca Zoran Vidović, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakob, zapovjednik HVU "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb general-bojnik Mate Pađen, izaslanik Hrvatskog generalskog zbora admiral Ante Urlić, akademik Dragutin Feletar, policijski kapelan Pu Međimurske vlč. Vjekoslav Vidaček, gvardijan Franjevačkog samostana i župnik Župe sv. Nikole biskupa Čakovec fra Željko Železnjak, preloški župnik i dekan preč. Antun Hoblaj, pročelnica Ureda međimurskog župana Vesna Haluga, izaslanstvo Grada Sigeta dr Vassnè Ági i Málek Andrea, Salamon Ferenc iz Kruga prijatelja tvrđave, Stjepan Horvat predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Međimurske županije i Koordinacije braniteljskih udruga Međimurja, pročelnik Zmajskog stola Čakovec Ivica Zanjko, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišču dr. Stanko Horvath, pripadnici Zrinyi viteza iz Sigeta, Zrinyi kadeta iz Murakeresztura, te članovi Zrinske garde, njezini podupiratelji i poštovatelji Zrinskih i Frankopana.

Obred je obavljen pred članovima Predsjedništva Udruge na čelu s predsjednikom Đurom Belom, dopredsjednicima Mihaelom Štebihom i Josipom Zorčecom, počasnim predsjednikom Alojzijem Sobočancem, dipl. oec., nadzapovjednikom Alojzijem Šestanom, kumom zastave Bernardom Cecelja te zapovjednikom Davorom Bratkovićem.

Nakon stažiranja u povijesnu postrojbu Zrinsku gardu primljena su dvojica novih gardista, i to Hrvoje Hranjec iz Preloga i Lovro Pepelko iz Gardinovca. Nakon prisege novim je gardistima sablje uručio nadzapovjednik Alojzije Šestan, a značke Udruge kuma zastave Bernarda Cecelja.

Nakon prisege novih gardista uslijedio je prijem novih civilnih redovitih i članova podupiratelja Zrinske garde Čakovec. U članstvo Udruge primljeni su Petar Feletar iz Koprivnice, general-bojnik Mate Pađen, Matija Kikelj, Vladimir Šeks, Ivan Rajković, Zdravko Jakob, Roman Mikulić i Ivan Glavina iz Zagreba, Ervin Vičević iz Selnice, Ivan Hegeduš iz Čehovca, Miroslava Novak iz Pribislavca, Boris Perovski iz Varaždinskih Toplica, Jelena Šegović iz Šenkovca, fra Tomislav Božiček, Pavo Jazvić, Darko Orehovec, Mišo Dobranić, Zoran Pfeifer i Željko Knok iz Čakovca, Kristijan Antolović iz Murskog Središća, Branko Blešč iz Novog Sela Rok, Josip Car iz Gornjeg Vidovca, Stjepan Golik iz Nedelišća te Ivan Gugan iz Pečuha.

U ime novoprimljenih članova zahvalio je dr.sc. Petar Feletar iz Koprivnice.

Predsjednik Zrinske garde Đuro Bel uručio je plaketu Zrinske garde za doprinos i potporu u proslavi 450. obljetnice junačke pogibije Nikole IV. Zrinskog – Sigetske bitke admiralu Anti Urliću. Obračajući se nazočnima istaknuo je kako su zajedništvo, povjerenje, poštovanje, uvažavanje i kvalitetno izvršenje zadaća ono što Zrinsku gardu Čakovec iz godine u godinu nosi prema uspjehu, ali i čime si u Udruzi postavljaju nove aktivnosti i ciljeve, kreću u nove izazove.

Nakon obreda prisege i prijema prigodno su na oduševljenje nazočnih nastupili Ženska vokalna skupina Stridonne iz Štrigove, na cimbalu je svirao Neven Kolarić iz Čakovca, riječi Zrinskog i Frankopana recitirao je gardist Dragutin Trstoglavec, dok je svečanost završila počasnim pozdravom gardista sa sabljama uz riječi gesla Zrinske garde "Navik on živi ki zgine pošteno!".

 

Rad tijela Udruge

Redovna 19., ujedno izborna sjednica, Skupština Udruge održana je 23. 2. 2018., Predsjedništvo Udruge održalo je 5 sjednica i nekoliko radnih dogovora užeg rukovodstva,  Nadzorni odbor održao je jednu sjednicu, a nije bilo potrebe za sazivanjem Suda časti.

 

Ostale aktivnosti

Rukovodstvo Udruge nastavilo je na proširenju suradnje s povijesnim udrugama i postrojbama, kao i na suradnji s gradovima i područjima Zrinskih. Želimo izdvojiti suradnju s Ministarstvom obrane i Hrvatskom vojskom e Hrvatskim generalskim zborom.

I dalje ističemo i zahvaljujemo na suradnji sa Gradom Sigetom, Pomurskim Hrvatima te Gradiščanskim Hrvatima, zatim sa HVU "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb, Katoličkom Crkvom, Maticom hrvatskom i Družbom "Braća Hrvatskoga Zmaja", Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i napose hrvatskim braniteljima.

Uz održavanje suradnje sa javnim glasilima ažurirane su i web stranice Udruge, te je izdan stolni višedjelni kalendar Zrinske garde.

Uz postavljanje lutke sa odorom gardiste u sjedištu uprave Grada Preloga, takva je lutka postavljena i u Gradu Mursko Središće, a u ova su dva grada organizirane izložbe fotografija o Zrinskoj gardi Čakovec autorice Miroslave Novak.

 

Financijsko poslovanje Udruge

U 2018. godini Udruga je ostvarila ukupne prihode u iznosu od 270.574,62 kuna te ukupne rashode u iznosu od 267.888,69 kuna, čime je zabilježen višak prihoda nad rashodima u iznosu od 2.685,93 kuna, te je Udruga imala pozitivno financijsko poslovanje.

 

ZAHVALE

Rukovodstvo Udruge na kraju zahvaljuje na povjerenju, radu, svesrdnoj pomoći i potpori pripadnicima naše povijesne postrojbe Zrinske garde, ostalim redovnim civilnim članovima i podupirateljima, svima koji su na bilo koji način pomogli rad Udruge, a posebno onima koji su vjerni Zrinskoj gardi od njezinog osnutka.

Ovim putem javno zahvaljujemo našim stalnim tvrtkama podupirateljima

Bernarda d.o.o. Pušćine, Međimurjeplet d.d. Čakovec, Šestan-Busch d.o.o. Prelog.

Zahvaljujemo i tvrtkama Tehnix d.o.o. Donji Kraljevec, Berko d.o.o. Čakovec, Brid extra d.o.o. Čakovec, Međimurje-plin d.o.o. Čakovec, Međimurske vode d.o.o. Čakovec, Promming d.o.o. Čakovec, Čakovečki mlinovi d.d. Čakovec, Metss d.o.o. Čakovec, Wiener osiguranje, Croatia osiguranje d.d. Čakovec, TSH d.o.o. Čakovec, Triglav osiguranje d.d. Čakovec, LPT d.o.o Prelog, Jelen Professional d.o.o. Čakovec, Letina inox d.o.o. Čakovec, GKP Čakom d.o.o. Čakovec. Zahvaljujemo što su nam svojim proizvodima pomogle tvrtke Čakovečki mlinovi d.d. Čakovec i Vajda d.d. Čakovec.

Zahvalu upućujemo Ministarstvu kulture, Gradu Čakovcu, Gradu Mursko Središće, Gradu Prelogu i posebno Međimurskoj županiji na pruženoj financijskoj potpori, zatim općinama Nedelišće, Orehovica, Donja Dubrava, Selnica, Strahoninec, Šenkovec i Sveti Martin na Muri, te Turističkoj zajednici Grada Čakovca, Turističkoj zajednici Međimurske županije, Muzeju Međimurja Čakovec, kao i Franjevačkom samostanu Čakovec, Varaždinskoj biskupiji, Sisačkoj biskupiji i Zagrebačkoj nadbiskupiji. Posebnu zahvalu upućujemo Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Pečuhu, Veleposlanstvu RH u Budimpešti i Veleposlanstvu RH u Beču, Hrvatskom kulturnom društvu u Gradišču, Zrinyi kadetima iz Murakeresztura te Zrinyi vitezima iz Sigeta.

Naša zahvala ide i javnim glasilima koja su pratila aktivnosti Zrinske garde Čakovec.

Ukoliko smo kojim slučajem nekoga izostavili unaprijed se ispričavamo i molimo da se javi glavnom tajniku radi ispravka pogreške. Hvala.

 

 

NAVIK ON ŽIVI – KI ZGINE POŠTENO!


Izvješće o radu udruge u 2017. godini