BEČKI NOVIGRAD

U organizaciji Zrinske garde Čakovec, a u sklopu spomen proslave 351. obljetnice mučeničke smrti hrvatskog bana Petra Zrinskog i markiza Frana Krste Frankopana, 11. spomendana Zrinskog i Frankopana te Dana Međimurske županije, održana je u nedjelju 24. 4. 2022. godine svečanost otkrivanja spomenika ovoj dvojici hrvatskih velikana. Spomenik je u parku na adresi Lederergasse 4 postavila Zrinska grada Čakovec još 2019. godine, ali zbog pandemije korona virusom nije bilo moguće otkriti ga ranije.

Uz poštovatelje hrvatske povijesti i kulture koji su iz Međimurja došli sa dva autobusa, te mnogobrojnih Gradiščanskih Hrvata ovoj velebnoj svečanosti nazočili su  Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu, izaslanica Predsjednika Vlade Republike Hrvatske g. Andreja Plenkovića, njegova ekselencija Daniel Glunčić, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji, izaslanik ministra vanjskih i europskih poslova g. Gordana Grlića Radmana, Matija Posavec, župan Međimurske županije, Ljerka Cividini, gradonačelnica Grada Čakovca, mag.dr. Rainer Spenger dogradonačelnik Bečkog Novigrada, dr. Vass Peter, gradonačelnik Grada Szigetvara u kojem je junački u poznatoj sigetskoj bitci preminuo ban Nikola Šubić Zrinski, Zoltan Varga dogradonačelnik Grada Szigetvara, Jasna Mikles Horvat, načelnica Općine Zrinski Topolovac, Marijan Fajfar, predstavnik Općine Selnica, preč. Antun Hoblaj, župnik župe Prelog, dr. Stanko Horvath, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću, autor spomenika Mihael Štebih, akademski kipar iz Čakovca, pojedini članovi Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ i Matice hrvatske, zatim članovi i gardisti Zrinske garde Čakovec koje su predvodili dopredsjednik Dražen Berkopić, počasni predsjednik Alojzije Sobočanec, predsjednik Skupštine Branko Krnjak, nadzapovjednik  Alojzije Šestan i zapovjednik Davor Bratković, te pripadnici Bjelovarskih graničara Husari 1756..

Nazočnima se najprije obratio dopredsjednik Zrinske garde Čakovec Dražen Berkopić, koji je tom prigodom rekao:

„Stotinu godina nakon prijenosa posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novigrada i njihovog ukopa u kriptu Zagrebačke prvostolnice (30. 4. 1919.) Zrinska garda Čakovec uspjela je podići spomenik ovim hrvatskim velikanima ovdje u Bečkom Novigradu.

U parku u blizini mjesta tragične smrti ove dvojice hrvatskih mučenika autor spomenika akademski kipar Mihael Štebih iz Čakovca postavio je u petak, 4. listopada 2019. godine, biste bana Petra Zrinskog i markiza Frana Krste na pripremljeno postolje.

Tome su prethodili višemjesečni pregovori za ostvarenje ovog projekta sukladno zaključku Skupštine Zrinske garde Čakovec. Cilj projekta bilo je postavljanje trajnog odgovarajućeg spomenika u sjećanje na ovaj tragičan događaj koji je uvelike obilježio hrvatsku povijest.

U suradnji sa Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Republici Austriji u Beču i veleposlanicom gospođom Vesnom Cvjetković Zrinska garda Čakovec uspostavila je kontakt sa rukovodstvom Grada Bečki Novigrad, kao i sa našim Ministarstvom kulture. U svemu je sudjelovao i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću dr. Stanko Horvath, koji je i osobno pomogao u postavljanju odgovarajućeg postolja spomenika. Kao djelatnik našeg Veleposlanstva u Beču velik doprinos dao je i Domagoj Marić. Današnje svečanosti pak ne bi bilo bez pomoći veleposlanika njegove ekselencije Daniela Glunčića i g. Silvia Kusa iz hrvatskog veleposlanstva. Zato im svima neizmjerna hvala.

Zrinska garda Čakovec potpisala je sa Gradom Bečki Novigrad Ugovor o najmu prostora za ovaj spomenik u gradskom parku te ishodila dozvole i platila potrebne takse i naknadu za najam dijela površine parka namijenjenog za postavljanje spomenika. Stoga zahvaljujem i rukovodstvu Grada Bečki Novigrad na pokazanom razumijevanju i pruženoj podršci da ostvarimo ovaj projekat.

U međuvremenu je akademski kipar Mihael Štebih, kao autor spomenika i autorskog djela dviju bista, pripremio biste za odljev u bronci zajedno sa prigodnim natpisnim pločama. Zrinska garda Čakovec započela je sa prikupljanjem sredstava potrebnih za postavljanje spomenika od sponzora i donatora, a  među ostalim, zahvaljujući Ministarstvu obrane 13. rujna 2019. u Centru za kulturu u Čakovcu održan je dobrotvorni koncert Klape sveti Juraj i Orkestra Hrvatske ratne mornarice gdje su sredstva od prodaje karata bila namijenjena za ovaj projekat.

A pomogli su INA d.d., HEP d.d., PLINACRO d.o.o., MEĐIMURSKA ŽUPANIJA, GRAD ČAKOVEC, GRAD PRELOG, OPĆINA PODTUREN, OPĆINA SELNICA, OPĆINA STRAHONINEC, GRAD VRBOVEC, MEĐIMURJE-PLIN d.o.o. Čakovec, ZAKLADA MIKEC Zagreb, TEHNIX d.o.o. Donji Kraljevec, MEĐIMURJEPLET d.d. Čakovec, ŠESTAN BUSCH d.o.o. Prelog,  BERNARDA d.o.o. Pušćine,, MEDIKOL GRUPA Zagreb, DOMET d.o.o. Prelog, BRID d.o.o. Čakovec, VAJDA d.d. Čakovec, ZLATKO ĐURKIN, JURAJ LEVAČIĆ, FRANJO I ŠTEFANIJA CIRKOVIĆ, DR. STANKO HORVATH I SLAVKO ŠOLTIĆ. HVALA IM!

Nakon što je Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel u Varaždinu izdao dozvole za postavljanje bista u Bečkom Novigradu pristupilo se završetku spomenika.

Spomenikom koji ćemo uskoro otkriti barem smo se malo odužili hrvatskim velikanima i mučenicima koji su se pred više od tristo godina borili za bolji položaj Hrvata i hrvatsku samostalnost u ondašnjoj Austro – Ugarskoj monarhiji za što su dali ono najvrjednije što su imali, a to su njihovi životi.

Postavljajući ovaj spomenik svima koji žele saznati više o ovim plemenitim članovima hrvatskoga roda nastojimo predstaviti cjelokupnu baštinu Zrinskih ne dozvoljavajući da oni budu tek prah nečijih uspomena i riječi spomena prigodnih govora, nego da drugima prenesemo žar vrednota koje su živjeli Zrinski i s njima povezani Frankopani, a koje su tako lijepo i uzvišeno sažete u geslu i pozdravu Zrinske garde Čakovec     NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO!

Sve vas na kraju pozdravljam u ime našeg predsjednika g. Đure Bela, koji je bio spriječen sudjelovati na svečanosti. Hvala vam svima na potpori i pomoći te dolasku i sudjelovanju u današnjoj svečanosti.“

Zatim je govorio dr. Stanko Horvath, Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću, koji je osobno zaslužan za postavljanje spomenika. Prigodno još su govorili

mag.dr. Rainer Spenger dogradonačelnik Bečkog Novigrada, Ljerka Cividini, gradonačelnica Čakovca, Matija Posavec, međimurski župan, njegova ekselencija Daniel Glunčić, veleposlanik RH u Austriji, izaslanik ministra vanjskih i europskih poslova RH Gordana Grlića Radmana te Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu, izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Navedeni govornici zajednički su otkrili spomenik koji je blagoslovio priločki župnik preč. Antun Hoblaj.

Podno spomenika položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a počasnim pozdravom ovaj dio svečanosti zaključili su pripadnici Zrinske garde.

Okupljeni su se uputili u katedralu u Bečkom Novigradu gdje je preč. Antun Hoblaj predslavio misno slavlje za Zrinskog i Frankopana.

Svečanost je održana pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Međimurske županije, a u suradnji sa Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Republici Austriji, Hrvatskim kulturnim društvom u Gradišću i Gradom Bečki Novigrad.

 • BNM-1
 • BNM10
 • BNM11
 • BNM12
 • BNM13
 • BNM14
 • BNM15
 • BNM16
 • BNM17
 • BNM2
 • BNM3
 • BNM4
 • BNM6
 • BNM7
 • BNM8
 • BNM9