BEČ

Na poziv veleposlanika Republike Hrvatske u Republici Austriji njegove ekselencije Daniela Glunčića Zrinska garda Čakovec sudjelovala je 9. lipnja 2022. na proslavi Dana državnosti i Dana oružanih snaga Republike Hrvatske te 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Beču. Svečanost je održana u reprezentativnom prostoru Cafee Gloriette u parku dvorca Schonbrunn, a ovaj put čast da se predstavi imala je Međimurska županija.

Na svečanosti je sudjelovalo pet gardista Zrinske garde Čakovec koje je vodio zapovjednik Davor Bratković, a s njima su bili i dopredsjednik Zrinske garde Josip Zorčec te počasni predsjednik Alojzije Sobočanec.

Svečanosti su nazočili brojni diplomati članica Europske unije te izvaneuropskih zemalja, predstavnici austrijskih državnih i pokrajinskih institucija, udruga hrvatskog iseljeništva, hrvatski i austrijski poduzetnici, te međimurski župan Matija Posavec, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, direktor Turističke zajednice Međimurja Rudi Grula i direktor TZ Grada Čakovca Filip Horvat. Međimurske delicije pripremio je tim iz Srednje škole Prelog, poslužena su međimurska vina, a nastupili su sopranistica Marija Vidović i članovi Klape sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice.

Zrinska grada Čakovec svojim je nastupom promovirala povijesnu i kulturnu baštinu Zrinskih te predstavila Međimurje kao Županiju Zrinskih.

Na susretu sa veleposlanikom nj. eks. Danielom Glunčićem, vojnim izaslanikom brigadirom Mijom Čubičem te opunomoćenim ministrom Silviom Kusom potvrđen je nastavak dobre suradnje koja je započela postavljanjem spomenika Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu u Bečkom Novigradu, koji je otkriven na svečanosti krajem travnja.

  • S1
  • s2
  • s3