SIGET

Izaslanstvo rukovodstva Zrinske garde Čakovec u kojem su bili predsjednik Đuro Bel, dopredsjednik Dažen Berkopić, nadzapovjednik Alojzije Šestan, dozapovjednik i član Predsjedništva Mladen Obadić i predsjednik Suda časti Mihael Štebih uz pripadnike Zrinske garde – gardiste, konjanika, topnika i bubnjare sa zapovjednikom Davorom Bratkovićem sudjelovali su u nedjelju 11. rujna 2022. i na međudržavnoj proslavi u mađarskom Sigetu na poziv tamošnjeg gradonačelnika dr. Vass Petera. Uz njih proslavi su uz pojedine članove i podupiratelje Zrinske garde još nazočili i izaslanik međimurskog župana Matije Posavca načelnik Općine Šenkovec Robert Meglić te izaslanik gradonačelnice Čakovca Ljerke Cividini vijećnik Gradskog vijeća Josip Rade Hari.

Svečanost je započela komemoracijom i polaganjem vijenaca u Parku mađarsko-turskog prijateljstva gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod bista Nikole Šubića Zrinskog i sultana Sulejmana Veličanstvenog, zatim postrojavanjem i prijavkom gradonačelniku dr. Vass Peteru na središnjem gradskom trgu, te programom i polaganjem vijenaca na trgu kod Kulturnog centra Vigado uz spomenik Nikoli Zrinskom Sigetskom koji je postavila Zrinska garda u zajedništvu sa Gradom Sigetom, autora akademskog kipara Mihaela Štebiha iz Čakovca.

U svečanoj dvorani Gradske vijećnice izvršena je primopredaja lutke s odorom gardiste Zrinske garde Čakovec koju je gradonačelniku dr. Vass Peteru predao predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel. Tom prigodom gardin predsjednik je rekao:

„Suradnja Zrinske garde Čakovec i Grada Szigetvara, u čijoj je obrani junački poginuo hrvatski ban i zapovjednik obrane južne Mađarske Nikola Šubić Zrinski kojeg zajedno častimo i slavimo zbog njegove hrabrosti i junaštva, traje još od osnutka Zrinske garde i nekadašnjeg gradonačelnika Szigetvara g. Jozsefa Paizsa.

Kroz minule godine naša je suradnja postala partnerska, možemo reći prijateljska što nam je svima na zadovoljstvo, radost i ponos.

Na poticaj Zrinske garde Čakovec gradovi Szigetvar i Čakovec postali su i gradovi prijatelji.

Zrinska garda Čakovec rado dolazi u Szigetvar kada se obilježava vrijeme oslobođenja od Turaka, a posebno na proslavu obljetnice Sigetske bitke, i ovdje se uvijek osjećamo dobro došli, gotovo kao kod kuće.

U znak zahvale za tu suradnju i prijateljstvo, a povodom 20. obljetnice kako je osnovana i kako djeluje Zrinska garda Čakovec, želimo vam darovati ovu lutku sa odorom gardiste Zrinske garde Čakovec.

Na ovaj ćemo način biti prisutni među vama i tako svjedočiti našu povezanost i zajedništvo u zaštiti i promociji naše zajedničke povijesti koja nas je učinila partnerima i prijateljima.

Hvala uz naš pozdrav i geslo NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO, kao što je to živio i poginuo naš Nikola Šubić Zrinski.“

  • 2236
  • 46180
  • 52036