MURAKERESTU

Godinu dana nakon što je Zrinska garda Čakovec izdala monografiju „Utvrda Novi Zrin na Muri“ ovo je djelo izdano na mađarskom jeziku pod nazivom „Zrinyi-Ujvar a Mura mellett“ te je u četvrtak 24. 11. 2022. predstavljeno u Murakeresturu.

Autori knjige su inače trojica hrvatskih i trojica mađarskih povjesničara.

Zalaganjem Anice Kovač, dugogodišnje ravnateljice Osnovne škole Mikloš Zrinyi Murakerestur, iz Hrvatske manjinske samouprave knjiga je prevedena i tiskana na mađarskom jeziku.

Na predstavljanju su bili članovi Zrinske garde Čakovec koje je vodio predsjednik Đuro Bel sa dopredsjednikom Draženom Berkopićem i gardisti sa zapovjednikom Davorom Bratkovićem te načelnik Općine Donja Dubrava Marijan Varga.

U sklopu dvojezične konferencije gdje je uvodnu riječ imao gardin predsjednik Đuro Bel, od srane hrvatskih autora o knjizi je govorio dr.sc. Petar Feletar, a od strane Mađarskih dr.sc. Jozsef Padanyi. Uz to, predstavljena je biografija Nikole Zrinskog VII., izneseni su podaci o položaju Novog Zrina i Legrada na zemljopisnim kartama te su predstavljeni rezultati najnovijih povijesnih istraživanja Novog Zrina.

U sklopu svečanosti održana je i prisega novih članova postrojbe Zrinyi kadeta kojima je sablje uručio gardin zapovjednik.

Na kraju susreta sudionici svečanosti posjetili su ostatke Novog Zrina s mađarske strane gdje su kod tamošnjeg spomen obilježja položili vijence i zapalili svijeće za stradale branitelje ove utvrde.

 

  • Slika_1
  • Slika_2
  • Slika_3
  • Slika_4