ZAGREB

Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman” organiziralo je 15. veljače 2023. u dvorani Doma Hrvatske vojske “Zvonimir” u Zagrebu predstavljanje knjige dr. Franje Tuđmana “The Meaning of Croatian Freedom” kada je simbolično otkrivena bista dr. Franje Tuđmana, koju je Zrinska garda Čakovec darovala Učilištu.

Uz pojedine članove obitelji Tuđman, zatim nekadašnje zapovjednike Učilišta Slavka Barića i Mate Pađena svečanosti su, među ostalim, bili nazočni načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Blaž Beretrin. U izaslanstvu Zrinske garde Čakovec bili su predsjednik Đuro Bel, dopredsjednik Josip Zorčec, nadzapovjednik Alojzije Šestan i gardin član Ivan Glavina.

Suradnja Zrinske garde Čakovec, kojoj je zadaća očuvanje i promocija povijesne, kulturne i vojničke baštine Zrinskih te vrednota Domovinskog rata i Hrvatskog vojnog učilišta započela je još kada je ono u svojim počecima nosilo naziv po istaknutom članu obitelji Zrinski – Petru Zrinskom, a njegov je zapovjednik bio kasniji načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov.

Tada je Zrinska garda darovala bistu Petra Zrinskog koja je postavljena u dvorištu Učilišta i otkrivena je u studenome 2012. godine.Te je godine zajednički organiziran i međunarodni znanstveni simpozij o temi “Uloga i značaj glasovitih žena iz obitelji Zrinski i Frankopan” i izdan je zbornik radova sa simpozija.

Zrinska garda Čakovec prijavila se 2019. godine na natječaj za programe Promicanja vrednota Domovinskog rata Ministarstva hrvatskih branitelja jer je upravo jedna od njezinih statutarnih zadaća zaštita i promocija vrednota Domovinskog rata. Ovdje je osiguran dio  sredstava za lijevanje biste prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga dr. Franje Tuđmana, koji je predvodio branitelje što su ostvarili stoljetnu težnju hrvatskog naroda za slobodnom, samostalnom i neovisnom Republikom Hrvatskom.

Kipar Nikola Vudrag izradio je bistu odlivenu u bronci koja je prva postavljena u najsjevernijem hrvatskom gradu, svojevrsnim vratima u Hrvatsku, u Murskom Središću 2021. godine, zatim je prošle godine postavljena u gradu Prelogu, a Zrinska garda bistu je darovala i Učilištu koje nosi naziv po dr. Franji Tuđmanu.

Osim što bista prikazuje lik prvog vrhovnog zapovjednika hrvatskih oružanih snaga ona na simboličan način želi doprinjeti zaštiti časti, ugleda i dostojanstva svih hrvatskih branitelja koji su svojom žrtvom živjeli geslo Zrinske garde Čakovec –

NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO!

  • Slika_1
  • Slika_2