ČAKOVEC

Nakon što su zbog pandemije korona virusom protekle dvije izvještajne sjednice održane dopisnim putem u četvrtak 23. veljače 2023. godine održana je u Čakovcu 24. redovna, ujedno izborna sjednica Skupštine Udruge “Zrinska garda Čakovec”.

Sjednicu je vodio njezin predsjednik Branko Krnjak, a uz redovite članove bili su nazočni izaslanik međimurskog župana Dragutin Glavina, predsjednik Skupštine Međimurske županije koji se i obratio nazočnima, zatim gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, načelnik Općine Šenkovec Robert Meglić, župnik župe Nedelišće i dekan Štrigovskog dekanata vlč. Ivan Herceg, generali Hrvatske vojske Dražen Ščuri, Mate Pađen, Slaven Zdilar i Kornelije Brkić te počasni član Zrinske garde admiral Ante Urlić i prvi gardin počasni Predsjednik Alojzije Sobočanec.

Na sjednici su jednoglasno prihvaćena Izvješće o radu Udruge u 2022. godini, koje je obrazložio gardin Predsjednik Đuro Bel, Izvješće o financijskom poslovanju koje je predstavio dopredsjednik Josip Zorčec te Izvješće Nadzornog odbora koje je podnio njegov predsjednik Stjepan Novak.

Nakon donošenja Odluke o razrješenju rukovostva Udruge jednoglasno je prihvaćena Odluka o izboru predsjednika Udruge za kojeg je ponovno izabran Đuro Bel, dok su za dopredsjednike jednoglasno izabrani Josip Zorčec i Dražen Berkopić. Za članove Predsjedništva jednoglasno su izabrani zapovjednik Davor Bratković, zatim Mladen Obadić, Marjan Novak i Markus Pilić. Sukladno Statutu Udruge po svojim dužnostima u Predsjedništvu je potvrđen mandat nadzapovjedniku Alojziju Šestanu i kumi zastave Bernardi Cecelja. Za glavnog tajnik jednoglasno je izabran Bojan Kocijan.

Za predsjednika Nadzornog odbora jednoglasno je izabran Stjepan Novak, a za članove Ivančica Somođi i Ratimir Hrešč.

Za predsjednika Suda časti izabran je Mihael Štebih, a za članove Dragutin Trstoglavec i Stanko Grabar.

Nazočni članovi jednoglasno su prihvatili prijedlog Programa rada za 2023. godinu te prijedlog financijskog plana.

Aklamacijom svih nazočnih za nove počasne članove Zrinske garde Čakovec proglašeni su mons. Bože Radoš, varaždinski biskup te Jasminka Biliškov, poduzetnica iz Kaštel Štafilića, i to za ostvarenu uspješnu suradnju i osobni doprinos u djelovanju i promociji Zrinske garde Čakovec, kao i promociju baštine obitelji Zrinski i Frankopan te hrvatske povijesti i kulture i vrednota Domovinskog rata.

Usvojena je I Odluka o imenovanju dozapovjednika povijesne postrojbe, i to gardiste Kristiana Požgaja iz Nedelišća, gardiste Mladena Obadića iz Savske Vesi, gardiste Gorana Perčića iz Vrhovljana, gardiste Orlanda Kozjaka iz Šenkovca te gardiste Nenada Štreka iz Novog Sela Rok.

Prema izboru kolega gardista za najgardistu Zrinske garde Čakovec u 2022. godini proglašen je gardist Hrvoje Hranjec iz Preloga. Zapovjedniku i dozapovjednicima uručene su kravate s obiljejima njihovih dužnosti, a najgardisti je uručena Povelja najgardsite Zrinske garde.

Nekadašnjem zapovjedniku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane generalu Draženu Ščuriju uručena je na kraju sjednice plaketa Zrinske garde Čakovec s likom Nikole Šubića Zrinskog-Sigetskog za uspješnu suradnju, koja mu nije mogla biti dodijeljena 2016. godine jer je bio na dužnosti vojnog izaslanika u Kini.

Poslije sjednice uručena je i povelja Počasnog člana Zrinske garde Čakovec pristiglim članovima.

Povelju počasnog člana primili su mons. Vlado Košić, sisački biskup, zatim izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i poduzetnica Jasminka Biliškov iz Kaštel Štafilića.

Zbog nemogućnosti sudjelovanja radi drugih obveza ispričali su se počasni članovi mons. Jure bogdan, vojni ordinarij u Hrvatskoj i mobns. Bože Radoš, varaždinski biskup.

Nakon radnog dijela nastavljeno je ugodno druženje svih nazočnih uz večeru u lijepom ambijentu Restorana „Kristal“ u Čakovcu.

 • sk-10-j-biliskov
 • skf-1-skupstina-nazocni
 • skf-11-gardisti-i-z-dalic
 • skf-11-pocasni-zaj
 • skf-12-zajednicka
 • skf-2-skupstina-nazocni-2
 • skf-3-radno-predsjednistvo
 • skf-4-zapovjednik-dozapovjednici
 • skf-5-plaketa-ds
 • skf-6-rukovostvo
 • skf-7-pocasni-cl
 • skf-8-v-kosic
 • skf-9-z-dalic