AGRIGENTO – SICILIJA

Prigodu da predstave hrvatsku povijesnu i etno baštinu na 65. međunarodnoj smotri folklora koja se održala uz lokalni 75. „Mandorlo di fiore“ ili Festival bademovog cvijeta imali su od 5. do 13. ožujka 2023. članovi Zrinske garde Čakovec i Kuu Seljačka sloga Prelog u Agrigentu na Siciliji. Zahvaljujući potpori Grada Preloga i Međimurske županije, kao i pojedinim sponzorima, 12 gardista, 2 bubnjara i topnik koje je vodio prvi gardin dozapovjednik Kristian Požgaj uz 35 članica i članova Seljačke sloge Prelog predstavljali su Hrvatsku na međunarodnom festivalu koji je okupio predstavnike iz 35 država svijeta sa svih kontinenata.

Svojim nastupom, ponašanjem i držanjem kroz tjedan dana nastupa oduševili su više stotina tisuća stanovnika Sicilije, najveće autonomne talijanske regije i najvećeg otoka u Sredozemnom moru poznatog po vulkanu Etna, na kojem živi više od pet milijuna stanovnika.

Poziv za sudjelovanje na ovom proljetnom festivalu stigao je od gradonačelnika Agrigenta, grada s oko 60.000 stanovnika, Francesca Micciche. A sve posredstvom jednog od stanovnika ovog grada poznatog po sačuvanim grčkim hramovima zaštićenim kao spomenici svjetske baštine na Unescovoj listi, odnosno Francesca Di Notte, koji svoje podrijetlo ima u Prelogu. Frančesko, kako su ga naši sudionici zvali, bio je više nego odličan domaćin i pratnja gardistima i slogašima koji su dva dana putovali do Agrigenta i dva dana natrag, ali su unatoč tome maksimalno uložili svoj trud, znanje i talente da bi na najbolji mogući način promovirali Međimurje i Hrvatsku. Prepoznali su to i organizatori smotre te su našim predstavnicima uručili posebnu nagradu, kao trećoj najuspješnijoj i najljepše kostimiranoj skupini.

Kako su i koliko Zrinska garda i Seljačka sloga Prelog uspješno promovirali povijesnu i etno baštinu uvjerili su se i zadnjih dana festivala i osobno međimurski župan Matija Posavec, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek i predsjednik gradskog vijeća Preloga Đuro Ujlaki sa suradnicima, predsjednik TZ Međimurske županije Rudi Grula te prvi gardin zapovjednik i član Predsjedništva Zrinske garde Mladen Obadić. Predivno, ponosno i časno, bili su oduševljeni komentari uz konstataciju kako su ovo zasigurno bili najljepši i najveći nastupi Garde i Priločke Sloge od kada djeluju.

Smotra i festival u rano proljeće u koje su već propupali bademovi i cvjetovi drugog otočkog bilja i cvijeća završili su u nedjelju u čuvenoj Dolini hramova, nezaobilaznom mjestu mnogobrojnih posjetitelja koji dolaze na Siciliju. Pripadnici Zrinske garde i članice i članovi Kuu Seljačka sloga Prelog imat će o čemu pričati svojim obiteljima, kolegicama i kolegama, a o njima, Međimurju kao Županiji Zrinskih s bogatom etno tradicijom i Hrvatskoj kao zemlji bogate povijesne i kulturne baštine govorit će se diljem svijeta. I otvarati vrata nove međunarodne suradnje te putove razvijanja turističkih potencijala kontinetalnog dijela Lijepe naše.  

  • agrigento-1
  • agrigento-2
  • agrigento-3
  • agrigento-4
  • agrigento-5
  • agrigento-6
  • agrigento-7
  • agrigento-8

Foto Studio Vipro Prelog
Bojan Kocijan