ČAKOVEC

Članovi i članice Zrinske garde Čakovec okupili su se 29. 2. 2024. na 25. redovnoj izvještajnoj sjednici Skupštine kojom je predsjedavao Branko Krnjak. Osamdesetak nazočnih na sjednici je prihvatilo podnesena izvješća o radu i financijskom poslovanju Udruge u 2023. godini, a usvojili su i program rada za ovu godinu.

Predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel u svom je izlaganju istaknuo kako su gardisti u prošloj godini imali čak 105 nastupa diljem Hrvatske te u inozemstvu od Crne Gore, Mađarske, do Sicilije, Austrije i Francuske. Za gardiste je nabavljeno nekoliko novih odora, sablji i novi veći top. Uz održane programe vezane uz obljetnice Zrinskih i Frankopana spomenuo je i postavljanje spomen ploče na hrvatskom jeziku na lokalitetu Novog Zrina u Mađarskoj, proslavu 20. obljetnice od početka djelovanja postrojbe Zrinske garde, postavljanje lutki sa odorama gardiste u srednjim školama u Čakovcu i Prelogu, svečanost prisege i prijema novih gardista i članova Udruge te izdavanje edukativne knjige „Tko je tko u obitelji Zrinski“. Naglasio je kako je za svoj rad Zrinska garda lani dobila Povelju Međimurske županije i Nagradu Grada Čakovca. Zahvalio je na radu posebno svim gardistima i drugim članovima Udruge, te na pomoći koju u radu pružaju pojedini podupiratelji, kao i Međimurskoj županiji, gradovima Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću te općinama Nedelišće, Šenkovec, Donja Dubrava, Sveti Martin na Muri, Strahoninec, Belica i Sveta Marija.

Za ovu je godinu uz redovne aktivnosti najavio posebno proslavu 360. obljetnicu smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog za što će izdati i prigodna monografija o njegovom životu i značaju, dovršetak spomen paraka Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu u Bečkom Novigradu gdje je prihvaćena inicijativa Zrinske garde za potpisivanje Povelje o prijateljstvu i suradnji između Bečkog Novigrada i Čakovca u svibnju, zatim izdavanje knjige o 20 godina rada Zrinske garde, te daljnje opremanje gardista, kao i prostorije Zrinske garde unutar palače Zrinskih.

Prema izboru kolega gardista a temeljem aktivnosti i broja nastupa na Skupštini su imenovani novi dozapovjednici i to Orlando Kozjak iz Šenkovca, Mladen Obadić iz Savske Vesi, Goran Perčić iz Vrhovljana, Hrvoje Goričanec iz Čakovca i Hrvoje Hranjec iz Preloga. Najgardistom postrojbe Zrinske garde za 2023. godinu proglašen je Mladen Obadić kojem su zapovjednik Davor Bratković i nadzapovjednik Alojzije Šestan uručili Povelju najgardiste.

Za osobno svjedočenje domoljublja, doprinos u revitalizaciji zavičaja i rodnog mjesta Zrina, kao i za promociju hrvatske baštine, povijesti i kulture, ostavštine obitelji Zrinski i Frankopan te vrednota domovinskog rata počasnom članicom Zrinske garde Čakovec aklamacijom nazaočnih proglašena je Branka Ćubelić iz Zrina, inače povratnica iz Australije kojoj je predsjednik Đuro Bel uručio Povelju počasne članice.

Okupljeni članovi i članice Zrinske garde i uzvanici nakon radnog dijela nastavili su zajedničku druženje uoči nastavka uspješnog djelovanja i u ovoj godini.

 • ponosno-i-casno
 • sk-clanovi-1
 • sk-clanovi-2
 • sk-dar-2
 • sk-dodjela-povelje-poc-cl
 • sk-g-Bel
 • sk-hvala-najgardisti
 • sk-prvi-medju-gardistima
 • sk-radno-predsjednistvo
 • sk-stimamo-se-
 • sk-zajednicka