Gardisti Zrinske garde Čakovec sa pratnjom sudjelovali su na 26. hodočašću Hrvatske vojske, policije i branitelja u sklopu 60. međunarodnog vojnog hodočašća u Lurdu, održanog od 15. do 22. svibnja ove godine pod geslom "Mir na zemlji". Hodočašće organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj uz potporu ministarstava obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja.

Među 900 hrvatskih hodočasnika koje je predvodio vojni biskup mons. Jure Bogdan, dok je zapovjednik hodočašća bio brigadni general Siniša Jurković, bili su i pripadnici Zrinske garde, i to zapovjednik Davor Bratković, dozapovjednici Mladen Obadić i Luka Požgaj te gardisti Marijan Murković, Mario Vrbanec, Nenad Štrek, Franjo Kemec i kandidat Hrvoje Hranjec. Uz njih na hodočašću su bili i donedavni predsjednik, a sada prvi počasni predsjednik Zrinske garde, Alojzije Sobočanec, dipl.oec, zatim član Stanko Grabar, Ivan Hegeduš, Božica Kemec te Miroslava Novak.

Hodočasnici su u Lurdu sudjelovali na euharistijskim slavljima, križnom putu i drugim programima, te paljenju zavjetnih svijeća među kojima i one Zrinske garde Čakovec za sve njezine članove i podupiratelje, kao i sve stanovnike Međimurja.

Pripadnici Zrinske garde i ove su godine bili neposredno uključeni u protokolarnim aktivnostima hodočašća što je velika čast i ujedno obveza, a posebni doprinos dali su na središnjem međunarodnom slavlju u podzemnoj bazilici sv. Pija X., gdje su nazočili predstavnici vojski i policija iz pedesetak država svijeta, kao i u večernjoj procesiji sa sviječama molivši za mir na svim kontinentima.

(Bojan Kocijan, foto Miroslava Novak)