VARAŽDIN

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak primio je u četvrtak, 27. prosinca 2018., izaslanstvo rukovodstva Zrinske garde Čakovec na čelu sa predsjednikiom Đurom Belom te Matice hrvatske Ogranak Čakovec, koje je predvodio predsjednik Ivan Pranjić.

Uz čestitanje prigodom Božića i Nove godine biskup Mrzljak, inače redoviti član Zrinske garde, upoznat je s ovogodišnjim intenzivnim radom Garde i čakovečke Matice, čija su rukovodstva biskupu zahvalila na suradnji i pomoći u njihovom djelovanju.

Na susretu je bilo riječi i o predstojećem obilježavanju 9. siječnja, kada se navršava 100. obljetnica odcjepljenja Međimurja od Mađarske i pripojenja matici Hrvatskoj, u čemu je neizmjerni doprinos dalo tadašnje međimursko svećenstvo. Također, bilo je riječi i o proslavama pojedinih nadnevaka vezanih uz Zrinske i Frankopane tijekom iduće godine. Među ostalim navršava se 100. godišnjica prijenosa posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novigrada i ukopa u kriptu Zagrebačke prvostolnice 30. travnja 1919. godine, a želja je Zrinske garde da se taj događaj i sada primjereno obilježi na nacionalnoj razini kao što je to bilo prije jednog stoljeća.