Na 171. sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj 25. srpnja 2019. u Čakovcu, prihvaćen je zaključak o osnivanju Podružnice za povijest obitelji Zrinskih i Frankopana Hrvatskog instituta za povijest sa sjedištem u Čakovcu. Svrha osnivanja je poticanje budućeg razvoja historiografije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja za ovaj je projekat osiguralo financijska sredstva u proračunu u iznosu od 488.580,00 kuna u 2019., 2020. i 2021. godini. Ministrica Blaženka Divjak naglasila je da Međimurska županija već niz godina prednjači svojim gospodarskim statusom, a povijesna tradicija roda Zrinski gotovo da je zaštitni znak grada Čakovca. Stoga će, kazala je, osnivanje podružnice središnjeg hrvatskog historiografskog instituta osigurati institucionalnu potporu za razvoj znanstvenog segmenta kulturno-povijesne baštine unutar polja humanističkih znanosti.

Ovime je završena inicijativa Zrinske garde Čakovec započeta 2016. godine u sklopu proslave 450. obljetnice junačke smrti Nikole Šubića Zrinskog u obrani Sigeta, poznatije kao Sigetska bitka. Tada je 23. i 24. rujna u Čakovcu u organizaciji Zrinske garde održan 4. međunarodni znanstveni skup na temu "Nikola IV. Zrinski i njegovo doba" na kojem je sudjelovalo 28 predavača i znanstvenika iz pet zemalja (Hrvatska, Mađarska, Austrija, Slovenija, Crna Gora). Oni su, među ostalim, donijeli slijedeći zaključak:

"Sudionici skupa podržali su prijedlog predsjednika Zrinske garde Čakovec Alojzija Sobočanca, dipl.oec., da se u Čakovcu osnuje „Povijesni institut za proučavanje života i djela Zrinskih i Frankopana“, koji će kontinuirano proučavati, istraživati, objavljivati i promicati hrvatsku povijest, kulturna te književna i likovna djela nastalih inspiracijom iz života i djela Zrinskih i Frankopana."

Zrinska garda Čakovec je slijedom toga osnovala posebno povjerenstvo koje je sa rukovodstvom Zrinske garde Čakovec obavilo niz razgovora od Međimurske županije do Ministarstva znanosti i obrazovanja te u pojedinim ustanovama i institucijama koje su, poput, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dale potporu ovoj inicijativi.

Zaključkom hrvatske Vlade sa sjednice u Čakovcu konačno će se sustavno valorizirati značaj obitelji Zrinskih i Frankopana ne samo za Međimurje već i za čitavu Hrvatsku u povijesnom razdoblju koje su obilježili pojedini njihovi članovi. To je još jedan uspjeh u nastojanjima Zrinske garde Čakovec da se rodu Zrinskih i Frankopana hrvatska oduži i na znanstvenoj razini kroz pručavanje njihove baštine. Time Zrinska garda Čakovec ostvaruje osnovne ciljeve svoga osnivanja, odnosno zaštite i promocije hrvatske povijesti i kulture, osobito baštine Zrinskih i Frankopana. Tome će doprinjeti i skoro postavljanje odgovarajućeg spomenika Petru Zrinskom i Franku Krsti Frankopanu u blizini mjesta pogubljenja u Bečkom Novigradu.

NAVIK ON ŽIVI – KI ZGINE POŠTENO!

PREDSJEDNIK
Đuro Bel., v. r.