Nakon katastrofalnog potresa koji je 29. 12. 2020. pogodio Petrinju, Sisak, Glinu – Banovinu, brzom reakcijom započeli smo u zajedništvu sa HVIDR-om Čakovec Jug koju vodi naš član vel.g. Pavo Jazvić akciju prikupljanja pomoći za postradale u potresu.

Na poziv za prikupljanje pomoći u novcu i potrepštinama do 11. 1. 2021. godine prikupili smo 5.500,00 kuna novčanih sredstava na račun Zrinske garde Čakovec.

Članovi Zrinske garde, HVIDR-e Jug, dobročinitelji, dobri ljudi i prijatelji donirali su 2,5 tone krumpira, 1,1 tonu mrkve, 1 tonu jabuka, 1 tonu brašna, 420 kg tjestenine Marodi, 1 paletu narezaka Vajda.

Od prikupljenih novaca Zrinske garde Čakovec u iznosu od 5.874,00 kune kupljeni su, između ostalog, 400 litara ulja, 350 kg šećera, 100 kg riže, 150 boca vode, a dobili smo još razne konzerve, kekse, pokrivače, posteljinu, puplone, pidžame,100 pari zimskih čarapa, higijenske i razne kućne potrepštine i 10 tapeciranih kreveta.

Gardina kuma gospođa Bernarada Cecelja najavila je donaciju 300 madraca čim se za to stvore uvjeti, odnosno prema pozivu Caritasa Sisačke biskupije.

Treba naglasiti kako su se pojedini naši članovi izravno uključili u davanje pomoći i preko drugih akcija prikupljanja pomoći, gradova, općina, crkve...

Ne smije se zaboraviti niti ustupanje kamiona i kombi vozila sa gorivom za potrebe prijevoza naših članova, prijatelja i podupiratelja.

Prikupljene stvari i namirnice odvezene su 2. siječnja 2021. godine i predane Caritasu Sisačke biskupije koji je to dalje usmjerio prema potrebnima.

Podsjećamo kako je sisački biskup mons. Vlado Košić počasni član Zrinske garde Čakovec.

Osim prikupljene pomoći veliku vrijednost imaju naše zajedništvo, dobrota, ljubav i spremnost na pomoć čovjeku u potrebi, što njegujemo od osnivanja Zrinske garde Čakovec, na što možemo uvijek biti ponosni, a na čemu vam svima naš predsjednik vel. g. Đuro Bel od srca zahvaljuje i čestita.

S obzirom da smo u ranijoj akciji skupljanja pomoći za Županijsku bolnicu Čakovec uspjeli namaknuti još nešto sredstava nakon prve donacije od 12 pulsoksimetara naknadno smo nabavili još dva veća profesionalna pulsna oksimetra model MD 300 M za bolničko liječenje i predali ih Županijskoj bolnici Čakovec.

Sada smo pozvani pomoći u nabavi proteze za stradalu djevojku Luciju Fleten (22) iz Cirkovljana o čemu ste već sigurno čuli i čitali u medijima. I tu ćemo dati svoj prilog sukladno mogućnostima naše udruge, ali nećemo ostati srca tvrda.

Kako se to osjetilo kod prikupljanja pomoći za postradale na Banovini i prilikom predaje pomoći još jednom se potvrdila ona izreka kako je uvijek lakše pomoći nego tražiti pomoć.

Bogat si onoliko koliko možeš pomoći drugome, potrebnome, kažu Inuiti na Aljasci.

  • s1
  • s2
  • s3