UZ 350. OBLJETNICU SMRTI PETRA ZRINSKOG I FRANA KRSTE   FRANKOPANA

Ove se godine navršava 350. obljetnica mučeničke smrti hrvatskih mučenika Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana (30. 4. 1671., Bečki Novigrad ). Zrinska garda je u spomen na mučeničku smrt hrvatskih velikana postavila krajem 2019. godine spomenik na mjestu pogubljenja u Bečkom Novigradu.

Ujedno se ove godine obilježava i 10. spomendan – Dan pogibije Zrinskog i Frankopana (30. 4.) koji je Hrvatski sabor utemeljio 28. listopada 2010. godine na prijedlog Zrinske garde.

Zrinska garda Čakovec obilježava 20. obljetnicu osnutka i djelovanja (30. 4. 2001.). Vezano uz ove obljetnice održat će se više programa kako bi se na dostojan način prisjetili zbivanja uz Zrinske i Frankopane, kao i rad Zrinske garde, a glavna proslava planira se čim će to dopuste uvjeti propisani radi pndemije koronavirusom.

Jedan  od programa proslave održan je u nedjelju 25. 4. 2021. u Prelogu.

Naime, nakon osnivanja i opremanja povijesne postrojbe Zrinske garde Čakovec svoj je prvi javni nastup imala 25. travnja 2003. godine upravo u Prelogu. Tada je postrojem Zrinske garde zapovijedao prvi gardin zapovjednik Mladen Obadić, a na trgu pred župnom crkvom u nazočnosti mnogobrojnih građana i uzvanika predan je prvi puta prijavak nadzapovjedniku vel. g. Alojziju Šestanu uz pozdrav „Navik on živi ki zgine pošteno!“.

U prigodi 18. obljetnice od tog događaja održan je u nedjelju prije podne u Prelogu mimohod gardista Zrinske garde Čakovec središtem grada, te je završio okupljanjem na trgu pred župnom crkvom svetog Jakoba.

Postrojem je u mimohodu zapovijedao kao i prije 18 godina prvi gardista i prvi zapovjednik, a danas dozapovjednik i član Predsjedništva Garde, Mladen Obadić, a po dolasku na trg kod crkve postroj je predao sadašnjem zapovjedniku Davoru Bratkoviću. U pratnji su bili predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel, dopredsjednik Dražen Berkopić, nadzapovjednik Alojzije Šestan i član Predsjedništva Davor Sokač. Skromnoj svečanosti održanoj sukladno važećim mjerama radi pandemije koronavirusom nazočili su, između ostalog, i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki te preloški župnik preč. Antun Hoblaj, sva trojica članovi Zrinske garde.

Ovdje je predan prijavak, kao i prije 18 godina, nadzapovjedniku Alojziju Šestanu koji je u pratnji Mladena Obadića izvršio pregled postroja gardista i simbolično zahvalio za sve nastupe gardista.

Na ovaj se način željelo podsjetiti na početke osnivanja i javnog djelovanja Zrinske garde Čakovec te zahvaliti svima koji su od početka i kroz čitavo vrijeme pomagali i sudjelovali u radu Zrinske garde Čakovec, posebno svima iz područja grada Preloga i ovog dijela lijepog našeg Međimurja.

Svaki pa i najdulju put počinje prvim korakom te je tako i postrojba Zrinske garde krenula na svoj, za sada, 18 – godišnji put iz Grada Preloga. Iz Preloga su gardisti krenuli i u Prelog su uvijek dobrodošli. Ovim mimohodom gardisti, a i vodstvo Garde, su željeli zahvaliti Gradu Prelogu, gradonačelnicima i Gradskom vijeću, mnogim gospodarstvenicima, a posebno  Mariji i Stjepanu Hrešćum te Alojziju Šestanu koji su bili prvi kada je trebalo opremiti postrojbu Garde. Isto tako Garda zahvaljuje dugogodišnjem preločkom župniku i svojem počasnom članu na dugogodišnjoj nesebičnoj podršci. Garda i gardisti duguju veliku zahvalnost svom prvom gardisti i prvom zapovjedniku Mladenu Obadiću, kao i nadzapovjedniku s 18 – godišnjim stažom Alojziju Šestanu za sav njihov trud i zalaganje u minulih 18 godina s željom da nastave svoje aktivnosti u očuvanju baštine i ponosa obitelji Zrinski. Hvala Gradu Prelogu na dugogodišnjoj podršči uz poruku da  Garda i  nadlje računa na njihovu nesebičnu i veliku podršku. 

  • Prelog_1
  • Prelog_2
  • Prelog_3
  • Prelog_4
  • Prelog_6