Hrvatskim mučenicima Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu u spomen

Povodom 350. obljetnice mučeničke smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana (30. 4. 1671., Bečki Novigrad), kada se ujedno u Hrvatskoj obilježava i 10. spomendan – Dan pogibije Zrinskog i Frankopana, održane su u petak, 30. 4. 2021., sukladno mjerama radi pandemije koronavirusom prigodne svečanosti u Čakovcu, Zagrebu i u Bečkom Novigradu. Pokrovitelj proslave spomendana bio je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.                                                             

Uz ovaj nadnevak obilježava se i Dan Međimurske županije, a Zrinska garda Čakovec obilježila je i 20. obljetnicu osnutka i djelovanja.

ČAKOVEC

Svečanost je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata iz Međimurja u Perivoju Zrinskih, gdje je položen vijenac i povodom 26. obljetnice vojno-redarstvene akcije Bljesak. U izaslanstvu Zrinske garde Čakovec bili su predsjednik Đuro Bel, počasni predsjednik Alojzije Sobočanec, dopredsjednik Dražen Berkopić i predsjednik Skupštine Branko  Krnjak. Potom je u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa misno slavlje povodom Dana Međimurske županije predslavio generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić. Nakon misnog slavlja izaslanstvo Zrinske garde Čakovec u mimohodu na čelu kojeg su bili gardisti u pratnji župana Matije Posavca, predsjednika Skupštine Međimurske županije Mladena Novaka s potpredsjednicima, gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača, saborske zastupnice Boške Ban Vlahek uputili su se do spomenika Nikoli Zrinskom Čakovečkom na Trgu Republike u Čakovcu gdje je položen vijenac i zapaljene svijeće u prigodi 401. obljetnice njegova rođenja. Zatim su se uputili do dvorišta Zrinskoga grada u Čakovcu gdje su položeni vijenci u ime Zrinske garde i Međimurske županije, te su zapaljene svijeće kod spomenika Petru Zrinskom, Franu Krsti Frankopanu i Katarini Zrinski – Oproštaj.                        

Večer ranije gardisti Zrinske garde sudjelovali su na koncertu sopranistice Marije Vidović u atriju Zrinskoga grada održanom u prigodi Dana Međimurske županije.

ZAGREB

S obzirom da je zbog oštećenja nastalih u potresima u Zagrebačkoj prvostolnici, u čijoj su kripti pohranjeni posmrtni ostaci Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, i ove godine izostalo misno slavlje ipak je na skroman i dostojanstven način odana zaslužena počast ovim hrvatskim mučenicima. Naime, Zrinska garda Čakovec organizirala je u petak 30. 4. 2021. prigodnu komemoraciju kada su kod bista Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana položeni vijenci i zapaljene svijeće.                                                

U ime pokrovitelja spomendana predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića vijenac je položio njegov izaslanik akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora. U ime Međimurske županije vijenac je položio župan Matija Posavec, u ime načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admirala Roberta Hranja to je učinio njegov izaslanik general pukovnik Mate Pađen, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje bio je izaslanik obnašateljice dužnosti gradonačelnika Grada Zagreba, a u pratnji je bio Stipo Zeba, poseban viši savjetnik gradonačelnika za nacionalne manjine i vjerske zajednice, u ime Općine Zrinski Topolovac bila je načelnica Jasna Mikles Horvat, ispred Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti bili su potpredsjednik akademik Davor Miličić i dr.sc. Damir Karbić, upravitej Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU, Maticu hrvatsku zastupao je glavni tajnik Zorislav Lukić, u ime Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ vijenac su položili Dragica Krpan, Zmajica od Kruševa – Meštar protonotar i zamjenica Velikog meštra, te Đuro Deželić, Zmaj Klokoči V. i Petar Feletar, u ime Društva Međimuraca Zagreb bio je Matija Kikelj, a pridružili su im se i hrvatski branitelji Grada Zagreba.

U ime organizatora svečanosti vijenac su položili i svijeće zapalili predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel, počasni predsjednik Alojzije Sobočanec, dopredsjednik Josip Zorčec, nadzapovjednik Alojzije Šestan, kuma zastave Bernarda Cecelja, zapovjednik Davor Bratković te predsjednik Nadzornog odbora Stjepan Novak. U nazočnosti kanonika Zlatka Korena i duhovnika Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ fra Tomislava Glavnika molitvu za pokojne Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana predmolio je rektor Zagrebačke katedrale mr. Josip Kuhtić.

BEČKI NOVIGRAD                                                                                                      

U spriječenosti odlaska izaslanstva rukovodstva Zrinske garde Čakovec i sudjelovanja na komemoraciji u Bečkom Novigradu ove je godine taj spomen čin kod novog spomenika Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu što ga je 2019. godine postavila Zrinska garda na mjestu njihovog pogubljenja izvršio dr. Stanko Horvath predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću, koji je i osobno pomagao u postavljanju  spomenika. Kao član Zrinske garde Čakovec u njezino je ime postavio vijenac i zapalio svijeće hrvatskim velikanima i mučenicima, koji su se pred više od tristo pedeset godina borili za bolji položaj Hrvata i hrvatsku samostalnost u ondašnjoj Austro – Ugarskoj monarhiji za što su dali ono najvrednije što su imali, a to su njihovi životi.

  • BMM30040
  • CK30040
  • CK30041
  • CK30042
  • F_3004
  • ZG30040
  • ZG30041
  • ZG30042